Politiker och högsta ledning måste tala klarspråk om de försämringar av vården som invånarna kan förvänta sig, skriver debattörerna.
Politiker och högsta ledning måste tala klarspråk om de försämringar av vården som invånarna kan förvänta sig, skriver debattörerna. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Sahlgrenska blöder och vi vet vems fel det är

Sjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU), Sveriges största sjukhus kostar 1,2 miljarder kronor för mycket i år. Därför ska det skäras i vården och det kommer få oöverblickbara konsekvenser, skriver Hanna Kataoka och Ylva Kastrup.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Invånarna har rätt att veta att deras sjukvård kommer genomgå en stor transformation där incitamentet inte är en bättre sjukvård utan en anpassning till yttre faktorer som kostnadsökningar och fler sjuka äldre. Nedmonteringen kläs i omskrivningar som “förändrade arbetssätt”, “ekonomi i balans” och “omställning till nära vård” som, enligt beslutsfattare högt upp i sjukvårdshierarkin, kan vara en vårdplats i det egna hemmet. Vården styrs med undermåliga ekonomiska förutsättningar och svällande byråkrati. Det är budgeten och styrningen det är fel på, inte sjukvården.

Tusentals personer köar i åratal för utredningar, behandlingar och operationer medan remissinflödet ökar. SU är regionens livlina med den högsta medicinska expertisen men många erfarna specialistläkare har slutat till följd av bristande arbetsmiljö och ledarskap. Det tar decennier att utbilda nya. Personalflykten leder till ökad belastning för dem som är kvar och det blir än svårare att rekrytera och behålla personal.

ANNONS

I stället lägger SU 100 miljoner per år på hyrpersonal, samtidigt som personal ska bort, strikt anställningsprövning råder och utbildning dras ner. I en tid när bristen på vårdpersonal är större än någonsin, när den medicinska utvecklingen med precisionsmedicin, avancerad teknik och nya farmakologiska upptäckter går i ett rasande tempo, ska äldrepsykiatri, barnsjukvård och förlossningsvård, bland andra, skäras ner. Sveriges billigaste universitetssjukhus ska bli ännu billigare.

Betalar hundratals miljoner för nätläkare

Det skulle behöva tillföras 2 miljarder för att sjukvården i Västra Götalandsregionen ska få kosta lika mycket per invånare som i övriga landet. I stället för vård betalar ni idag för Sveriges största politiska och administrativa överbyggnad med strategiska, operativa och delregionala nämnder som planerar och beställer vård, här finns pengar att spara.

Sveriges billigaste universitetssjukhus ska bli ännu billigare.

Ni betalar belånade Regionens hus, på stans mest centrala tomt, där 70 procent av ytan står outnyttjad och resten inrymmer pappersvändare som aldrig ens kommer i närheten av sjukvård, men som har extremt stor makt över hur den organiseras. Ni betalar hundratals miljoner för nätläkare som ger omedelbar vård för en lösnagel som ramlat av eller sveda i ögonen efter gråt. Ni betalar flera miljarder för ett gammalt amerikanskt IT-system som är helt inkompatibelt med vår sjukvård, något vi läkare varnade för redan från början. Denna byråkrati upprätthålls på bekostnad av högkvalitativ vård.

ANNONS

Genomtänkta förändringar

Till er som styr sjukvården: Den typ av nedskärningar som ni föreslår riskerar att orsaka skada som inte går att reparera på lång, lång tid. Vissa förändringar måste göras, men de ska vara genomtänkta och prioriterade av sjukvårdspersonal från golvet som kan verksamheten. De ska genomföras samordnat med vård- och omsorgsgrannar, och de ska göras i en takt så att de inte skadar patienterna vars bästa vi alltid har för ögonen.

Politiker och högsta ledning måste tala klarspråk om de försämringar av vården som invånarna kan förvänta sig. Ni måste ta ställning till exakt vilken vård SU inte ska utföra. Sluta säga till chefer och medarbetare att utföra samma vård för mindre pengar. Ni vill att vårdpersonalen ska ställa om sjukvården tillsammans med er samtidigt som vårt medinflytande snart är noll. SU har som mål att bli Europas ledande universitetssjukhus 2032. Det går bara om man har de bästa arbetsvillkoren, är ett föredöme på arbetsmiljöområdet och inte skär bort livsviktig vård, grunden för den medicinska forskning som bygger morgondagens sjukvård.

Till er som behöver sjukvården: Det är er vård som nedmonteras. Det är vårdpersonalen. Din makes strokebehandling. Er gamla mammas demensbehandling. Din förlossning. Er dotters ätstörningsbehandling. Din väns depressionsvård. Tänk er ett universitetssjukhus där utbildning knappt har någon plats, där oersättlig personal slutat och där patienterna hänvisas till den högtillgängliga vården i det egna hemmet med rådgivning av en chattbot på 1177 som, med lite tur, ger rätt råd. Ekonomin kom “i balans”, men inte sjukvården. Operationen lyckades, men patienten dog.

ANNONS

Ylva Kastrup, överläkare SU, styrelseledamot Västra Götalands Läkarförening Sektion SU

Hanna Kataoka, överläkare SU, ordförande Västra Götalands Läkarförening Sektion SU

LÄS MER:Sahlgrenskas prognos: 1,2 miljarder back 2023

LÄS MER:Rekordlånga köer till mammografin på Sahlgrenska

LÄS MER:Förslaget: Patientavgifter höjs – läkarbesök på vårdcentralen blir dyrare

ANNONS