Vår analys visar att kommuner som erbjuder teknikprogrammet generellt har högre andel tjejer som söker programmet. Vi kan också se att kommuner som har samverkan med industrin, till exempel genom Teknikcollege, och synliga ingenjörsförebilder har högre andel tjejer på teknikprogrammet, skriver debattörerna.
Vår analys visar att kommuner som erbjuder teknikprogrammet generellt har högre andel tjejer som söker programmet. Vi kan också se att kommuner som har samverkan med industrin, till exempel genom Teknikcollege, och synliga ingenjörsförebilder har högre andel tjejer på teknikprogrammet, skriver debattörerna. Bild: Roald, Berit

Satsa på teknikprogrammet om fler kvinnor ska bli ingenjörer

Regeringen har helt rätt i att fler kvinnor behöver bli ingenjörer. Men för att det ska lyckas krävs en storsatsning på gymnasieskolans teknikprogram, visar Sveriges Ingenjörers nya rapport, skriver Ulrika Lindstrand och Johan Kreichbergs.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

28/2 Bristen på tjejer inom tech är en nationell angelägenhet

De två ministrarna Mats Persson (L) och Paulina Brandberg (L) skriver att fler kvinnor behöver bli ingenjörer. Det blir en nyckel i STEM-strategin. Vi håller helt med. Men en förutsättning för att det ska lyckas är en storsatsning på gymnasiets teknikprogram.

Vi har i en ny rapport som bygger på specialbeställd statistik från SCB och Skolverket kartlagt flödena till ingenjörsutbildningar. Teknikprogrammet är det gymnasieprogram där överlägset störst andel elever (en tredjedel) fortsätter till en ingenjörsutbildning. Från naturvetenskapliga programmet är det knappt en femtedel. Samtidigt är endast en av sex elever tjej på teknikprogrammet, och tjejernas intresse har sjunkit de senaste åren.

ANNONS

Intresset bland tjejer att söka teknikprogrammet varierar kraftigt mellan landets kommuner. I Västra Götaland ligger Stenungsund i topp. Där är andelen tjejer på teknikprogrammet mer än dubbelt så hög som riksgenomsnittet. Om intresset för teknikprogrammet vore lika högt i resten av landet som i toppkommunerna skulle antalet tjejer som söker en ingenjörsutbildning kunna öka med 1 400 – varje år. Det skulle vara ett tillskott på 40 procent och mycket välkommet för Sveriges framtida kompetensförsörjning och konkurrenskraft.

Samverkan med industrin

Vår analys visar att kommuner som erbjuder teknikprogrammet generellt har högre andel tjejer som söker programmet. Vi kan också se att kommuner som har samverkan med industrin, till exempel genom Teknikcollege, och synliga ingenjörsförebilder har högre andel tjejer på teknikprogrammet. Stenungsund gör allt detta. Fler kommuner bör följa efter.

För att få fler tjejer att söka teknikprogrammet krävs flera åtgärder:

– Fler kommuner i landet behöver erbjuda teknikprogrammet. I dag erbjuds inte teknikprogrammet i 122 kommuner. De kommuner som erbjuder andra nationella program, men inte teknikprogrammet, har en särskilt låg andel tjejer som söker teknikprogrammet (i annan kommun).

Om intresset för teknikprogrammet vore lika högt i resten av landet som i toppkommunerna skulle antalet tjejer som söker en ingenjörsutbildning kunna öka med 1 400 – varje år

– Fler satsningar på samverkan med industrin behöver göras. Satsningar likt Teknikcollege stimulerar teknikintresse och behöver bli fler och större i skala.

– Mer synliga ingenjörsförebilder för unga. Niondeklassare behöver mötas av information om hur viktig ingenjören är för samhället, inte minst klimatomställningen, och möjliga vägar till yrket.

ANNONS

Nu behöver regeringen göra en storsatsning på teknikprogrammen för att få fler tjejer att söka sig dit. Satsningar krävs också i grundskolan för att ge en stabil grund och självförtroende i matematik. Annars kommer såväl Sveriges STEM-strategi som kompetensförsörjning att misslyckas.

Ulrika Lindstrand, ordförande, Sveriges Ingenjörer

Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer

ANNONS