Astra-Zeneca är ett halvsvenskt företag och det vore naturligtvis trevligt om vi kunde gynna dem, men det får på inga villkor ske på bekostnad av säkerheten, skriver debattörerna.
Astra-Zeneca är ett halvsvenskt företag och det vore naturligtvis trevligt om vi kunde gynna dem, men det får på inga villkor ske på bekostnad av säkerheten, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ska vi verkligen ge Astra Zenecas vaccin till äldre?

Medan många länder omkring oss är i full gång och vaccinerar mot Covid-19 verkar Sverige släpa efter. Nyligen godkändes Astra Zenecas vaccin och det är från dem som Sverige har köpt upp merparten av vaccindoserna. Problemet är att det saknas testdata på personer över 55. Vi bör kräva ytterligare testning innan vi ger äldre detta vaccin, skriver Bengt Nordén och Pernilla Wittung Stafshede, professorer Chalmers.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

De två vaccin som nyligen godkänts av EU är av s k mRNA-typ med läkemedelsföretagen Pfizer och Moderna som tillverkare. De har hög effektivitet (båda ca 95 procents skydd) men måste förvaras och transporteras vid låg temperatur (-70°C resp -20 °C).

Detta beror bland annat på att de använder metastabila liposomer (små såpbubbleliknande vattenfyllda lipidbubblor) ett nytt och smart sätt att leverera den aktiva substansen in i kroppens celler. Även RNA behöver kylas för längre tids förvaring. Bland annat gör detta RNA-vaccinet svårare att hantera och därmed dyrare än traditionella så kallade vektorbaserade vaccin som är billigare att masstillverka och kan förvaras vid vanlig kylskåpstemperatur.

ANNONS

Bristfälliga data

Ett vaccin av det senare slaget, baserat på ett replikationsdefekt schimpans-adenovirus för SARS-CoV-2 spike-proteinet, är det som Astra-Zeneca tagit fram. Detta vaccin har alldeles nyss (29/1) godkänts av EU trots att dess effektivitet rapporterats vara sämre än RNA-vaccinerna. De fas-3 tester som gjorts av Astra Zeneca-vaccinet fokuserade på människor upp till 55 år. Tyskland har i dagarna avrått från att ge detta vaccinet till äldre än 65 år med hänvisning till bristfälliga data på denna åldersgrupp, och USA har ännu inte godkänt Astra Zenecas vaccin.

Dock visade Astra Zenecas fas-2 studie, som innehöll en hög andel äldre, 40 procent över 70 år, att alla personer som fick vaccinet påvisade högt antikroppsbildande. Detta nyttjas av Astra-Zeneca som argument för att vaccinet troligtvis också fungerar på äldre.

Astra-Zeneca är ett halvsvenskt företag och det vore naturligtvis trevligt om vi kunde gynna dem, men det får på inga villkor ske på bekostnad av säkerheten

Astra-Zeneca är ett halvsvenskt företag och det vore naturligtvis trevligt om vi kunde gynna dem, men det får på inga villkor ske på bekostnad av säkerheten. Antalet vaccindoser från Astra Zeneca som Sverige får tillgång till regleras av EU men det handlar om ett stort antal, många fler än vi köper från Moderna och Pfizer.

För att få ett slut på pandemin är det oerhört viktigt att majoriteten blir vaccinerade. Vi har inget emot Astra Zeneca-vaccinet: det är enkelt att masstillverka och distribuera vilket är värdefullt inte minst för användning i till exempel utvecklingsländer där kostnader och förvaring spelar stor roll. Även om skydd inte är hundraprocentigt verkar vaccinerade personer få mildare sjukdom. Men fortsatta utvidgade tester (åldersgrupper, doser) behövs innan Astra Zenecas vaccin bör användas på våra äldre i Sverige. Det vore bra om regeringen och Folkhälsomyndigheten öppet redovisar hur man resonerar kring denna fråga eftersom det är de äldre som är prioriterade för vaccin just nu.

ANNONS

Bengt Nordén, Professor i fysikalisk kemi på Chalmers

Pernilla Wittung Stafshede, Professor i biologisk kemi på Chalmers

ANNONS