I stället för att förenkla och polarisera debatten genom att peka ut friskolor som boven i dramat, bör vi fokusera på att höja kvaliteten i hela det svenska utbildningssystemet, skriver debattören.
I stället för att förenkla och polarisera debatten genom att peka ut friskolor som boven i dramat, bör vi fokusera på att höja kvaliteten i hela det svenska utbildningssystemet, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Skolmisslyckandet inte friskolornas fel

Debatten kring den svenska skolan är hetare än på länge, och frågan om friskolornas roll och påverkan är från vänsterhåll som en repig skiva. Det är vänsterns eviga syndabock för den svenska skolans misslyckande, skriver Niklas Gretzer (M)

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

30/10 Politiker har riggat skolsystemet för att gynna sig själva och sina kompisar

Det finns giltiga argument för att justera reglerna för skolpengen, för att bättre motsvara ansvarsfördelningen mellan friskolor och en kommun. Detta betyder dock inte att friskolorna i sig är problemet, utan snarare att systemet behöver finjusteras. Just detta gör regeringen nu också.

Debattörerna pekar på att de privata aktörerna tar ut vinster, och antyder därmed att dessa vinster på något sätt skulle kunna ha använts för att förbättra den offentliga skolan. Det är en fundamental missuppfattning att anta att vinster i friskolor på något sätt berövar de kommunala skolorna resurser. Skolpengssystemet är utformat för att garantera lika villkor, och det är en orättvis och illa underbyggd retorik som antyder något annat.

ANNONS

Att privata aktörer sen kan sköta samma drift, med ofta bättre resultat samt med mer nöjda elever och vårdnadshavare, får ingen påverkan på finansieringen av den kommunala skolan

Jag måste därför tydliggöra hur finansieringssystemet faktiskt fungerar, och påpeka att friskolorna får sin finansiering per elev, på samma sätt som kommunala skolor. Skolpengen sätts av kommunen utefter vad dess kommunala skolor kostar att driva. Att privata aktörer sen kan sköta samma drift, ofta med bättre resultat och med mer nöjda elever och vårdnadshavare, får ingen påverkan på finansieringen av den kommunala skolan.

I stället för att förenkla och polarisera debatten genom att peka ut friskolor som boven i dramat, bör vi fokusera på att höja kvaliteten i hela det svenska utbildningssystemet. Detta innebär att ge alla lärare de rätta verktygen och resurserna för att kunna göra sitt jobb, samt att säkerställa att alla elever har tillgång till en god utbildning, oavsett bakgrund eller skolform.

Det svenska skolsystemet är komplext, och för att kunna förbättra det måste vi se bortom enkla svar och snabba lösningar. Det är dags att vänstern lägger sina ideologiska skygglappar åt sidan och i stället börjar diskutera alla de frågor som verkligen spelar roll för den svenska skolan.

Nicklas Gretzer (M), ersättare Grundskolenämnden

ANNONS