Räknat i kostnad per patient är SU Sveriges billigaste universitetssjukhus. Det innebär att vi redan är mycket effektiva. Så effektiva att personalen pressas till sitt yttersta och betalar för vårdens underskott med den egna hälsan som insats, skriver debattörerna.
Räknat i kostnad per patient är SU Sveriges billigaste universitetssjukhus. Det innebär att vi redan är mycket effektiva. Så effektiva att personalen pressas till sitt yttersta och betalar för vårdens underskott med den egna hälsan som insats, skriver debattörerna. Bild: Bertil Ericson / TT

Skäms ni inte över att pruta på vården som ni redan får till reapris?

Politikerna beställer och köper vård av de olika sjukhusen. De har beställt en fin kappa, men vill bara betala för fodret. De vill att skräddaren ska arbeta till landets sämsta lön, trots att kappan kräver många timmars arbete. Regionen rear ut vår högeffektiva vård för inga pengar alls, skriver Hanna Kataoka och Ylva Kastrup.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sjukhusvården i Västra Götalandsregionen är hotad och politikerna skyller på varandra, regeringen, sjukhusledningarna och till och med på vårdpersonalen. Sjukhusen i regionen är i nöd. I en artikel i GP den 18 mars utpekades Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) som regionens slukhål, trots att vi har det procentuellt näst lägsta budgetunderskottet av sjukhusen. Nu kommer sparkrav trots skyddsstopp, stora övertidsuttag, miljardunderskott, nedskärningar och personalflykt. Fackförbunden har anmält situationen till Arbetsmiljöverket som liksom Inspektionen för vård och omsorg har utdömt viten för brister i arbetsmiljö och patientsäkerhet. I slutändan blir patienterna lidande. Våra villkor är patienternas villkor.

Förbluffande avståndstagande

Politiker och tjänstemän, långt ifrån golvet, uttalar sig verklighetsfrånvänt och förenklat om sjukvårdens problem. I GP den 18 mars beskriver regionens ekonomidirektör Ann-Charlotte Lilja Järnström sjukvården som antingen underfinansierad eller ineffektiv. Underskottet på en halv miljard beror enligt henne på för många anställda. Samtidigt ska produktiviteten öka? Hon menar att ”deras” resultat är bekymmersamt. Lilja Järnströms avståndstagande är förbluffande. Hon konstaterar vidare att vi behöver ge sämre service till invånarna, men att de då kan få en ”annan typ av service eller vård, som kan vara lika bra men annorlunda”. Resonemanget är obegripligt.

ANNONS

Det politiska styret på SU beskriver situationen som chockartad, trots att underfinansieringen är känd sedan länge. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg uppmanar VGR att använda tidigare överskott, öka vårdkapaciteten och minska icke patientnära administration.

Det säger allt om hur lite regionens ledande politiker kan om universitetssjukhuset där forskning är ett av kärnuppdragen

I GP den 28 november 2022 uttalade sig Lars Holmin (M) om att SU borde prioritera kärnverksamhet och inte lägga medel på ny forskning. Det säger allt om hur lite regionens ledande politiker kan om universitetssjukhuset där forskning är ett av kärnuppdragen. Universitetssjukhusuppdraget innebär ett ansvar för forskning, utbildning, utveckling och innovation som främst finansieras av statliga medel från universitetet. Regionstyret borde vara stolta över Sveriges största sjukhus vars kliniska forskning rankats som bäst i landet i Vetenskapsrådets utvärdering.

SU:s uppdrag innefattar vård på flera nivåer. Länsnivå för närområdet, regionsjukvård såsom specialiserade åtgärder vid stroke samt nationell högspecialiserad vård, till exempel barnhjärtkirurgi. Systemen som räknar ut hur effektiv vården är visar på markant högre kostnad för regionvård jämfört med länssjukvård. En förklaring kan vara att beräkningssystemet inte fullt ut tar hänsyn till regionsjukhusens komplexa uppdrag.

Mycket effektiva

Räknat i kostnad per patient är SU Sveriges billigaste universitetssjukhus. Det innebär att vi redan är mycket effektiva. Så effektiva att personalen pressas till sitt yttersta och betalar för vårdens underskott med den egna hälsan som insats. Regionens avgångsenkät ”Tack för mig”, besvarad av 4539 medarbetare, visar att personalen lämnar på grund av brister i arbetsmiljö, sviktande ledarskap och att kompetens inte tillvaratas. Och VGR siktar på att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare år 2027.

ANNONS

VGR har 13 miljarder undanstoppade medan akutsjukhusen i Stockholm får två miljarder för att garantera patientsäkerheten. Fler nedskärningar inom den redan enormt underfinansierade sjukvården är som att be en utfattig, hemlös och sjuk person att skära ner på utgifter. Samtidigt annonserar VGR efter fler administratörer och rådgivare och har dubbelt så många arvoderade politiker som Stockholm och Skåne. Det har skett en maktförskjutning från sjukvården till den regionala administrativa överbyggnaden – Koncernkontoret. Vårdpersonalen får allt mindre att säga till om. Utnyttja den kompetens vi har i att leda och driva sjukvård. Vi vill arbeta på ett sjukhus, inte i en koncern.

Ylva Kastrup, specialistläkare i neurologi, ledamot Västra Götalands läkarförening, Sektion SU

Hanna Kataoka, överläkare, specialist i psykiatri, beroendemedicin och rättspsykiatri Ordförande Västra Götalands läkarförening, Sektion SU

ANNONS