Så var finns politikens mod eller ambition att ta tag i de låga lönerna? Vill vi invånare ha en väl fungerande vård? Vill våra politiker ha en väl fungerande vård? Då måste det få kosta pengar, man måste kunna leva på sin lön, skriver debattören.
Så var finns politikens mod eller ambition att ta tag i de låga lönerna? Vill vi invånare ha en väl fungerande vård? Vill våra politiker ha en väl fungerande vård? Då måste det få kosta pengar, man måste kunna leva på sin lön, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Sluta bortförklara er - höj kvinnornas oskäligt låga löner

År 1908 marscherade 15 000 kvinnor genom centrala New York och krävde kortare arbetsdagar, bättre lön och rätt att rösta. Efterföljden av detta firar vi numera den 8:e mars varje år. I Sverige har vi rösträtt för kvinnor sedan 1921 men lönemässigt släpar kvinnliga yrken fortfarande efter år 2022, skriver Jonas Ericsson, fackförbundet Vision.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Löneskillnaderna mellan könen är olika stora i olika sektorer. Störst är den i regionerna med 17,9 procent och minst i kommunerna med 9,8 procent. Det innebär att om jag som kvinna tar arbete i Västra Götalandsregionen så kommer jag att på grund av mitt kön få 17,9 procent lägre lön i snitt. En kvinnlig anställd i VGR arbetar gratis efter 15.40 varje dag där män uppbär lön till 17.00

Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 6 700 kronor mindre än män. På ett år blir skillnaden över 80 000 kronor. Det är sorgligt att se hur allmänhet, media och politik år efter år talar om hur viktigt det är att satsa på vården och sedan se att inget händer, lönegapet kvarstår.

ANNONS

Och att dessutom säga att män har högre lön för att det är svårrekryterat känns rentutav förlöjligande mot de kvinnodominerade yrkena, för när såg VGR sist ett överskott av tandsköterskor, medicinska sekreterare med flera.

Betalar ingen hyra

Vi måste sluta applådera personalen inom vården under kriser eller som nu i pandemier, att folk flyger med banderoller och vinkar från balkonger för att hylla sina hjältar betalar ingen hyra.

Så var finns politikens mod eller ambition att ta tag i de låga lönerna? Vill vi invånare ha en väl fungerande vård? Vill våra politiker ha en väl fungerande vård? Då måste det få kosta pengar, man måste kunna leva på sin lön.

Visions strävar efter ett jämställt arbetsliv där kvinnor och män har lika rättigheter och praktiska möjligheter till arbete, inflytande och utveckling i sitt yrke och på sin arbetsplats. Jämställdhet är i slutändan en fråga om demokrati på arbetsplatsen och i samhället.

Västra Götalandsregionen kan öka jämställdheten genom att arbeta med att höja lönerna för de anställda som har sämst betalt

Kvinnodominerade yrken inom kommun och region utgör grundpelarna för att vårt samhälle ska fungera. Trots det tvingas man stå tillbaka när det gäller att få en skälig och jämställd lön. Västra Götalandsregionen kan öka jämställdheten genom att arbeta med att höja lönerna för de anställda som har sämst betalt.

Vision vill med detta ställa två frågor till Västra Götalandsregionens politiker:

ANNONS

– Vill ni att regionanställda ska få lika lön för lika och likvärdigt arbete?

– Vill ni att kvinnor ska få lön hela dagen?

För som det är nu har personalen i den kvinnodominerade sektorn låga löner för att man inte vill höja deras löner. Och när man äger marknaden kan man agera så. Men är det vad ni politiker menar med att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare? För om inte så är det dags att ta tag i frågan på allvar och inte skylla på att män har högre löner för att marknaden styr. Ni är marknaden för våra administratörer och personalen i vården och ni äger frågan.

Agera efter det.

Jonas Ericsson, avdelningsordförande Vision Västra Götalandsregionen

ANNONS