Vi i Centerpartiet ser terrorn mot bönderna som ett demokratiproblem. I grunden handlar det om huruvida samhället tänker acceptera odemokratiska metoder i politiskt syfte eller ej, skriver Kristina Yngwe (C) och Jonny Cato Hansson (C).
Vi i Centerpartiet ser terrorn mot bönderna som ett demokratiproblem. I grunden handlar det om huruvida samhället tänker acceptera odemokratiska metoder i politiskt syfte eller ej, skriver Kristina Yngwe (C) och Jonny Cato Hansson (C).

Stoppa terrorn mot bönderna – det är bråttom

Den nya lantbruksministern Jennie Nilssons (S) första uppdrag bör vara att ta tag i hoten, trakasserierna och våldet mot lantbrukare från militanta djurrättsaktivister. Hot och våld i djurrättens namn är ett samhälls- och demokratiproblem, inte ett problem för enskilda personer och företagare, skriver Kristina Yngwe (C) och Jonny Cato Hansson (C).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det är med både oro och ilska som vi tar del av rapporter och vittnesmål om alla slags hot och trakasserier som lantbrukare utsätts för. Situationen är ohållbar och under denna mandatperiod måste både polisresurser och hela rättskedjan stärkas för att vända utvecklingen. Det är oerhört modigt och viktigt av lantbrukarna i fråga att vara öppna med sin situation, trots vetskap om att det riskerar att trappa upp trakasserierna. Nu måste politiken ta vid och agera.

Tänk att din syster hittar en gravsten från en familjegrav i sin trädgård med hälsningen att nästa gång är det din tur. Att dina barn ringer med vettskrämd röst en lördagskväll när de är ensamma hemma och skriker att det är maskerade människor utanför som bankar på dörrar och fönster. Tänk att du får ta emot meddelanden på nätet om att din dotter borde våldtas. Att din bil slås sönder och samman. Bara för att du råkar jobba i en specifik bransch, i detta fall i djurproducerande verksamheter inom lantbruket, ridskolor, forskningsanläggningar, myndigheter, jägare med flera. Detta är en fruktansvärd och orättvis situation för de drabbade.

ANNONS

Allvarligt läge

Riksdagen har beslutat att vi ska öka svensk livsmedelsproduktion. När så många som var fjärde lantbruksföretagare enligt en undersökning känner oro över att utsättas för hot och trakasserier av militanta djurrättsaktivister så är läget allvarligt.

Genom att hantera brott som bedöms ha koppling till djurrättsrelaterad brottslighet i en separat brottskod blir det lättare för polisen att samordna utredningar

Men detta är inte bara ett branschproblem. Vi i Centerpartiet ser detta som ett demokratiproblem. För i grunden handlar det om huruvida samhället tänker acceptera icke demokratiska metoder i politiskt syfte eller ej. I dessa fall handlar det om ideologi kopplat till djurrätt, men det kan precis lika gärna handla om trakasserier av företagare kopplat till religion eller annan ideologi. Därför är det viktigt att vi verkligen gör vad vi kan för att i lagens namn stävja denna brottslighet.

Grundläggande är så klart att politiker från hela det politiska spektrat mycket tydligt måste säga att detta tolererar vi inte. Men det krävs också handling, och vi ser en rad åtgärder som behöver genomföras.

1. Stoppa offentliga medel till våldsbejakande organisationer.

Om organisationer som driver djurrättsfrågor får tillgång till offentliga medel men samtidigt bejakar våld mot djurägare ska de uteslutas från tillgång till offentliga medel och de pengar som har betalats ut ska betalas tillbaka, på samma sätt som att medel till andra våldsbejakande organisationer bör stoppas.

ANNONS

2. Inför en särskild brottskod.

Genom att hantera brott som bedöms ha koppling till djurrättsrelaterad brottslighet i en separat brottskod blir det lättare för polisen att samordna utredningar och för att underlätta för korrekt statistik.

3. Stärk skyddet för eftersöksjägare.

Gör man ett uppdrag för Polisens räkning så bör man omfattas av samma skydd. Vi ser tyvärr att blåljuspersonal blir allt mer utsatta, och att skyddet för dessa behöver stärkas, och i samband med en sådan översyn så bör även eftersöksjägare inkluderas.

4. Se över lagen om olaga intrång och hemfridsbrott.

Lagen är otydlig när det gäller trakasserier som sker på privat mark, såsom till exempel en bondgård, något som i dagsläget utnyttjas av djurrättsaktivister. Osäkerheten leder till att bönder inte säkert får den hjälp från rättssamhället de har rätt till när de utsätts för demonstrationer på gården eller i nära anslutning till denna.

Uppgift för nya ministern

Nyligen tillträdde Jennie Nilsson (S) som ny landsbygdminister med ansvar för bland annat lantbruk och jakt. En av hennes första åtgärder bör vara att tillsammans med justitieminister Morgan Johansson (S) ta tag i denna viktiga fråga. Hot och våld i djurrättens namn är ett samhälls- och demokratiproblem, inte ett problem för enskilda personer och företagare. För Centerpartiet är det en självklarhet att människor som ägnar sig åt laglig verksamhet ska kunna känna sig trygga och uppbackade av samhället. Vi behöver agera kraftfullt mot hoten och våldet, och det är bråttom.

ANNONS

Kristina Yngwe (C)

ordförande riksdagens miljö- och jordbruksutskott

Jonny Cato Hansson (C)

ledamot i riksdagens justitieutskott

ANNONS