Det är avgörande för att bryta beroendet med fossila bränslen, minska bristen på energi och göra vårt framtida elsystem mer robust, skriver debattören.
Det är avgörande för att bryta beroendet med fossila bränslen, minska bristen på energi och göra vårt framtida elsystem mer robust, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sverige behöver en nationell strategi för solenergi

Idag är solenergi en underutnyttjad resurs när det saknas nationella strategier. Solel utgör nu knappt en procent av Sveriges elproduktion men har en stor potential att byggas ut snabbt med befintliga resurser. Branschen är redo, det gäller att få med beslutsfattarna nu, skriver David Sätterman energibolaget 1KOMMA5° Norden.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Energimyndighetens långtidsscenarier förutspår att Sveriges elanvändning kommer att öka till mellan 228 och 349 TWh år 2050 . Det fastslås samtidigt att alla fossilfria kraftslag behövs i framtiden för att klara omställningen. För att möta denna ökade efterfrågan på el är billig och ren energi avgörande.

Vårt land bubblar av företag med tekniska lösningar, där många av dem till stor del är inhemska. Men trots Sveriges potential och teknologiska framsteg, har beslutsfattare historiskt visat brist på handlingskraft. Sverige presterar långt under EU-genomsnittet för solel, med endast knappt 1 procent jämfört med EU:s 9 procent 2023, trots att vår energiförbrukning är en av de högsta i EU. Vår regering har tydligt signalerat att energieffektivisering prioriteras och nu vill vi hjälpa till.

ANNONS

En väg ut ur problemen som hopas på horisonten stavas solenergi. Sverige kan återigen bli en förebild globalt och en front runner i elektrifieringen och därigenom stärka vår konkurrenskraft och oberoende, samtidigt som vi kan visa globalt att vi aldrig tappat mark vad gäller innovationskraft och gröna lösningar.

Världen satsar

Sverige bör ta initiativ från EU-kommissionens REPowerEU-plan, som syftar till att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030 och uppnå klimatneutralitet till 2050, i enlighet med den europeiska gröna given. Andra länder implementerar just nu nationella planer där de fokuserar på finansiering av viktiga investeringar och reformer för att uppnå mål såsom energibesparingar, diversifiering av energiförsörjningen och snabbare utbyggnad av förnybar energi.

Förbättring av energieffektiviteten med befintliga system är också avgörande. Trots nationella strategier för vind- och vattenkraft saknar Sverige en strategi för solkraft. Sol och vind är outtömliga energikällor som alltid finns runt omkring oss där vi behöver dem. Låt oss ta tillvara på dess potential och nyttja energin till max när den är närvarande genom att flytta hemmets energiuttag till optimala förutsättningar och ladda upp de centrala energilagren med således “gratis” elektroner för användning då vinden avtar och dagen möter natten. Det är avgörande för att bryta beroendet med fossila bränslen, minska bristen på energi och göra vårt framtida elsystem mer robust.

ANNONS

Den riktiga kampen vi måste vinna är mot fossila bränslen, där solel är en avgörande del i energimixen framåt och bör vara betydligt mer än 1 procent.

För att uppnå detta måste Sverige stödja utvecklingen av solenergi och integrera den i nationella planer. Vi har verktygen för att stödja detta med batterilager, värmelager och nya marknadslösningar. En digitalisering av elnäten är därför inte bara nödvändig utan essentiell för att automatisera flexibilitetslösningar.

David Sätterman
David Sätterman

Avgörande avvägning

Vår bransch står vid en vändpunkt och det är nu viktigare än någonsin att samlas och hjälpa beslutsfattare att hitta gemensamma vägar. Vilket land vill vi vara framåt? Den fördel vi har är att kunna erbjuda fossilfri el till ett billigt pris. Det måste vi fortsätta att göra och skapa de förutsättningar som krävs där politiken samverkar med näringslivet. Den riktiga kampen vi måste vinna är mot fossila bränslen, där solel är en avgörande del i energimixen framåt och bör vara betydligt mer än 1 procent.

Vi är redo och vill hjälpa våra beslutsfattare att inse vidden av svensk innovationskraft inom just solenergi. Vi inom branschen lovar att samordna och leverera, men behöver stöd från politiker och beslutsfattare i form av regelhantering och policies. Tillsammans kan vi bygga ett mer hållbart Sverige för alla.

Åtgärder vi rekommenderar:

1. Enas om standarder för stöd och stabiliserande tjänster över landsgränser. Elektroner följer inte gränserna utan infrastrukturen för energiförsörjningen.

ANNONS

2. Underlätta utbyggnaden av decentraliserad förnybar elproduktion för att minska behovet av långväga energiförflyttning.

3. Stimulera utbyggnaden av energilager.

4. Investera i forskning kring batteriteknik och andra lagringslösningar genom ökade anslag till högskolor och universitet.

5. Skapa långsiktighet med bred överenskommelse om marknadens regelverk och förutsättningar.

David Sätterman, COO på energibolaget 1KOMMA5° Norden

ANNONS