Tidsbegränsa gatumusiken för att lösa störningsproblem

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Håkan Hellström, Lasse Kronér och 35 andra artister uppmanar i måndagens GP till civil olydnad mot förslaget från kommunfullmäktige att begänsa gatumusiken. Tack för ert engagemang för en levande stadsbild och en levande demokrati!

Makten över gaturummet har med åren alltmer hamnat hos de kommersiella aktörerna. Att vara människa likställs med att vara konsument. Även om vi är medvetna, även om vi inte "vill" påverkas, sker det undermedvetet, ständigt. Reklambudskap med eller utan musikbakgrund, i radio, i TV, i kassakön, i mobilen, you name it! Snart kommer även de ljudande affischerna meddelar tidskriften Ny teknik. Den lilla människan skall ta emot, gapa, svälja, välja och förstås köpa.

ANNONS

Spontana kulturyttringar står som en befriande motvikt till de kommersiella krafterna. Människor som väljer att engagera sig för musik, och som delger allmänheten sitt engagemang är ett underbart exempel på när staden som positiv mötesplats nått långt.

Förmodlingen i all välmening, fattade kommunfullmäktige i Göteborg den sjunde maj beslutet att införa restriktioner mot gatumusiken. Alla partier stod enade, utom undertecknade från en splittrad MP-grupp. Kanske insåg många ledamöter inte vidden av beslutet som blev som att smälla en fluga genom att spränga huset i luften. Flugan dör, men huset försvinner på köpet. Förbudet fungerar som en kollektiv bestraffning som drabbar alla de positiva krafter som Håkan Hellström, Lasse Kroner med flera ger röst åt i debatten.

Gatumusik som pågår timma ut och timma in dag efter dag, är snarast att betrakta som en installation, och omöjliggör att en mångfald av gatumusiker kommer till uttryck. En tidsbegränsning på en viss plats skulle därför vara önskvärd, där en plats kan definieras som utom hörhåll för en annan plats.

Frågan är alldeles för viktig för att sluta här. Vi lämnar därför in en motion till kommunfullmäktige när vi träffas i höst, där utgångsförslaget är att de lokala föreskrifterna ändras så att gatumusik tillåts och tidsbegränsas. Förhoppningsvis kan vi nå en partiöverskridande formulering så att förslaget går igenom. Vår erfarenhet av Göteborgs samlade kommunfullmäktige är att det, oavsett partifärg, finns en stark önskan om att skapa bästa möjliga förutsättningar för göteborgarna. Denna önskan borde kunna kanaliseras i en gemensam motion om gatumusiken.

ANNONS

Karin Pleijel (MP)

ledamot i

kommunfullmäktige

Mikael Malm (MP)

ledamot i

kommunfullmäktige

Thomas

Martinsson (MP)

ersättare i kommunfullmäktige

Max Reijer (MP)

ledamot i

kommunfullmäktige

ANNONS