Enligt flera rapporter från ECPAT Sverige avstår många barn från att berätta för föräldrar eller andra vuxna om vad de utsätts för, eftersom de är rädda för skam- och skuldbeläggning och för att bestraffas med olika typer av förbud, skriver debattörerna.
Enligt flera rapporter från ECPAT Sverige avstår många barn från att berätta för föräldrar eller andra vuxna om vad de utsätts för, eftersom de är rädda för skam- och skuldbeläggning och för att bestraffas med olika typer av förbud, skriver debattörerna. Bild: Mia Oshiro Junge

Tvinga företagen att agera för att stoppa grooming av barn online

En allt vanligare plats för förövare att komma i kontakt med barn är via spel. Med hjälp av smicker, mutor, lögner och tjat får förövare barn att skicka sexuella och förnedrande bilder och filmer på sig själva. I dag är det frivilligt för företag om de ska skydda barn på sina plattformar. Det är oacceptabelt, skriver Ida Östensson och Anna Karin Hildingson Boqvist.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

I Sverige spelar 9 av 10 barn spel på uppkopplade enheter. Det är en värld där unga träffar nya vänner och utforskar sina intressen. Men förövare finns där barn finns. I en studie som skett via Darknet på personer som konsumerar, sprider och producerar sexuellt övergreppsmaterial av barn uppgav 41 procent att de har försökt få kontakt med barn via onlinespel.

I ChildX nyligen lanserade kampanj The Unusual Suspects visas fantombilder på det moderna samhällets nya förövare: En enhörning, en gullig drake eller en karaktär byggd i stora pixlar.

I populära onlinespel tar förövare kontakt med barn gömd bakom en avatar i syfte att begå sexuella övergrepp. Groomaren kan låtsas vara en jämnårig och försöker sedan flytta kontakten till en krypterad kanal för att få barnet att dela med sig av bilder eller annat som används för att hota och pressa barnet ytterligare. För många av barnen tar övergreppen inte slut där, utan det kan leda till grövre övergrepp.

ANNONS

Barn mellan 7-10 år uppger att de känner sig som tryggast på spelplattformar och i privata meddelandeappar. I spel är kommunikation mellan främlingar normaliserad, vilket gör barn mindre vaksamma.

Enligt flera rapporter från Ecpat Sverige avstår många barn från att berätta för föräldrar eller andra vuxna om vad de utsätts för, eftersom de är rädda för skam- och skuldbeläggning och för att bestraffas med olika typer av förbud. Men det kan inte vara barnets ansvar – ansvaret måste ligga på plattformarna och på vuxenvärlden.

I dag är det frivilligt för företag att själva bestämma om, och i vilken grad, de ska arbeta för att skydda barn på sina plattformar. Det är tydligt att det inte fungerar. Därför pågår en debatt på EU-nivå om ett lagförslag för att komma åt problemet. Förslaget innebär bland annat att alla internetaktörer åläggs att göra en riskanalys, och sedan vidta åtgärder för att minimera risken att barn utsätts på deras plattformar. En åtgärd kan vara att skanna plattformen för att upptäcka och radera bilder och videor av sexuella övergrepp mot barn. Det kan också vara att använda teknik för att upptäcka och förhindra grooming.

Det är viktigt att både de svenska politiker som väljs till EU-parlamentet den nionde juni och den svenska regeringen tar tydlig ställning för att skydda barn i de förhandlingar som pågår i EU. Barns trygghet ska inte kunna förhandlas bort.

ANNONS

Vi kräver att:

– Sverige och EU ställer sig bakom en förordning för att förhindra sexuella övergrepp mot barn på nätet genom att upptäcka och ta bort detta innehåll. Förordningen måste också inkludera grooming.

– Förordningen omfattar alla onlineplattformar.

– Förordningen måste möjliggöra och ställa krav på utvecklingen av effektiv och heltäckande teknik för att bättre skydda barn från sexuella övergrepp online, både nu och framåt.

Ida Östensson, generalsekreterare ChildX

Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare Ecpat Sverige

ANNONS