I dag produceras endast en tredjedel av den el vi använder inom länet. I Västra Götaland råder en bred enighet om behovet att öka elproduktionen med minst 15 TWh fram till 2030, vilket skulle öka länets självförsörjningsgrad, skriver debattörerna.
I dag produceras endast en tredjedel av den el vi använder inom länet. I Västra Götaland råder en bred enighet om behovet att öka elproduktionen med minst 15 TWh fram till 2030, vilket skulle öka länets självförsörjningsgrad, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

Utan mer el i väst tappar Sverige jobb – och chans till hållbar tillväxt

Västsverige är landets draglok i den gröna omställningen, och ledande inom innovation och export. Men utan mer el – nu – riskeras 25 000 västsvenska jobb inom tio år. På lång sikt kan det handla om uppåt 70 000 jobb. Hela Sveriges konkurrenskraft står på spel, skriver Patrik Andersson, Helena Lundberg Nilsson och Johan Trouvé.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Den 23 september samlas industrins parter med offentlig sektor, politik och akademi i Göteborg för Industridagen, som har parollen ”En konkurrenskraftig, innovativ och robust industrination med sikte på 2030”.

Industridagen kommer hem – till Sveriges ledande industriregion. Det ger oss tillfälle att understryka att hela landets konkurrenskraft och innovationsförmåga riskeras på grund av el- och effektbrist i Västsverige. En brist som äventyrar den gröna omställningen, och runt 25 000 jobb till 2030 och åren strax därefter, bara i väst.

Totalt står tillverkningsindustrin inklusive företagsnära tjänster för 160 000 sysselsatta i hela Västra Götaland. De företag som berörs inom kemi, raffinaderi, plast, cement, glas, fordonstillverkning och annan tillverkande industri, och som har påbörjat ett skifte mot fossilfria produkter och produktion, sysselsätter cirka 70 000 personer. Nya anläggningar planeras och kan byggas i Sverige, men säkrar vi inte tillgången till el riskerar de att hamna utanför Sveriges gränser. Kvar blir produktion av sådant som på sikt varken kommer vara lönsamt eller efterfrågat.

ANNONS

Snabb takt

Samtidigt elektrifieras de flesta transportslag i snabb takt. Här ligger Västsverige i bräschen – inom vägtrafik, flyg, sjöfart, och logistik. En ny batteriindustri växer fram i Göteborg och Mariestad, viktig för fordonsindustrin i hela Europa. Förutom fordonssektorn behöver hamnarna, kemiindustrin och raffinaderierna i Göteborg, Stenungsund och Lysekil stora mängder el i sina processer. Industrier som i sin tur levererar material och råvaror till industrier och företag i hela Sverige och utomlands.

Göteborgsregionen är hela Sveriges ekonomiska motor, vilket syns i tillväxt, jobb och investeringar. En tredjedel av Sveriges privata satsningar på forskning och utveckling görs i Göteborgsregionen. Per anställd är FoU-intensiteten dubbelt så hög som i övriga Sverige. Totalt väntas närmare 1500 miljarder kronor investeras i Västra Götaland fram till 2035, varav 830 miljarder i Göteborgsregionen. Västsvenska företag är dragloket i den gröna omställningen – i ännu högre grad än Norrland – och tar fram morgondagens produkter och tjänster. För att Västsverige ska bibehålla konkurrenskraften krävs dock investeringar i mer elenergi. Nu.

Bild: Emma Franzén
Bild: Catharina Fyrberg

I dag produceras endast en tredjedel av den el vi använder inom länet. I Västra Götaland råder en bred enighet om behovet att öka elproduktionen med minst 15 TWh fram till 2030, vilket skulle öka länets självförsörjningsgrad.

När hela industriella ekosystem hotas är det inte fråga om 25 000, eller ens 70 000 jobb, utan betydligt fler jobb som står på spel.

Industrin och näringslivet i Västsverige investerar tungt. Västra Götalandsregionen och de fyra kommunalförbunden i Västsverige har tecknat en politisk överenskommelse om att underlätta den gröna omställningen och hitta lämpliga lokaliseringar för elproduktion i regionen. För att säkra basen för ekonomin i Västra Götaland – och i Sverige.

ANNONS

Etableringsbeslut som tas i dag lägger grunden för hela branschers fortlevnad från cirka 2030 och framåt. När hela industriella ekosystem hotas är det inte fråga om 25 000, eller ens 70 000 jobb, utan betydligt fler jobb som står på spel. I andra vågskålen ligger chans till stark hållbar tillväxt.

Men staten behöver stötta upp och agera tydligt. Innan 2026 behöver beslut tas på nationell nivå för att:

– Slå fast en långsiktig energipolitisk inriktning som möjliggör utökad kapacitet på kort sikt före 2030.

– Skapa förutsättningar för att använda systemstödjande förbränningsturbiner för ökad effekttilldelning senast 2027.

– Lagstifta om incitament till kommuner som ökar förutsättningarna för att nå större acceptans för vindkraft.

– Ge försvaret direktiv att se över stoppområden, i första hand där elproduktion redan är etablerad och nyinvestering innebär minimal påverkan.

Bär svensk ekonomi

En framgångsrik exportindustri bär den svenska ekonomin. Elektrifieringen är avgörande för att Västsverige ska kunna behålla sin konkurrenskraft och attrahera nya etableringar, som till exempel batterifabriker. Vi ser fram emot att samarbeta nationellt för att säkra mer el till Västsverige. Det gagnar hela Sverige.

Patrik Andersson, vd, Business Region Göteborg

Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör, Västra Götalandsregionen

Johan Trouvé, vd, Västsvenska Handelskammaren

ANNONS