Till skillnad från andra partier har Vänsterpartiet en partiskatt som innebär att en riksdagsledamot får behålla högst 33 435 kr av sitt arvode 2023 - efter den vanliga skatten dragits ska mellanskillnaden gå till partikassan, skriver debattörerna.
Till skillnad från andra partier har Vänsterpartiet en partiskatt som innebär att en riksdagsledamot får behålla högst 33 435 kr av sitt arvode 2023 - efter den vanliga skatten dragits ska mellanskillnaden gå till partikassan, skriver debattörerna. Bild: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet har fått smaka på sin egen medicin med för höga skatter

När Linda Snecker på Expressens Almedalsscen fick frågan vad hon tyckte om partiskatten svarade hon att den är “alldeles för hög”. Hon ville “behålla mer pengar i plånboken”. Nu lämnar hon riksdagen. Vi önskar att sympatin sträcker sig till fler utöver henne själv, skriver tre liberaler från LUF Väst och Liberala Studenter.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Varje månad får en riksdagsledamot ett arvode på 75 500 kr, som de precis som alla andra betalar skatt på. Till skillnad från andra partier har Vänsterpartiet också en partiskatt som innebär att en riksdagsledamot får behålla högst 33 435 kr av sitt arvode 2023 - efter den vanliga skatten dragits ska mellanskillnaden gå till partikassan. När Linda Snecker på Expressens Almedalsscen fick frågan vad hon tyckte om partiskatten svarade hon att den är “alldeles för hög”. Hon ville “behålla mer pengar i plånboken” för att “riksdagsledamöter jobbar väldigt hårt”. Nu lämnar hon riksdagen.

Linda Snecker är inte den första medlemmen att ha synpunkter på partiskatten. Tidigare i år rapporterade Dagens Nyheter (9/4) om att partiskatten vållat till strid på partikongressen. En partistyrelseledamot fick inte förnyat förtroende av valberedningen eftersom ledamoten vägrat betala in sin del av skatten under året - hon gjorde bedömningen att hon behövde pengarna bättre själv.

ANNONS

Det är kul, om inte anmärkningsvärt, att Vänsterpartiets frontfigurer först nu upptäcker problemet med höga marginalskatter.

Det är kul, om inte anmärkningsvärt, att Vänsterpartiets frontfigurer först nu upptäcker problemet med höga marginalskatter. Enligt Ekonomifakta har Sverige näst högst marginalskatt i Europa - hela 55,6 procent på den sist intjänade kronan. I samma DN-artikel erkänner riksdagsgruppen själva att partiskatten gör det svårt att rekrytera rätt kompetens till de högsta uppdragen i partiet. Det här är en erfarenhet som känns igen i de flesta svenska företag - med höga marginalskatter är det dyrt att anställa kompetens, särskilt om de kommer utifrån Sverige och är van vid löner högre än våra.

Jonathan Ahlström, ledamot Liberala Studenter Göteborg
Jonathan Ahlström, ledamot Liberala Studenter Göteborg Bild: Jens Adamik

Mänsklig reaktion

Att partiet har fått problem är inte oväntat. Vänsterpartiet och dess förtroendevalda har drabbats av sin egen medicin. Höga marginalskatter har länge hämmat Sveriges möjligheter att locka kompetens och få fler arbetade timmar i vår ekonomi - för att inte tala om det omoraliska i att inte få behålla mer av sina egna intjänade pengar själv. Sneckers reaktion är alltså högst mänsklig, men den delas av flera.

Vi önskar nu att sympatin sträcker sig till fler utöver henne själv. För Snecker tycker visserligen att det är tråkigt när skatten dras från hennes egen inkomst, men hennes parti har i själva verket inga problem alls med att höja skatten ännu mer för alla andra. I sin höstbudget föreslog Vänsterpartiet enorma skattehöjningar på arbete med förslag om att höja skatten på inkomster över 45 000 kr i månaden och att återinföra den femprocentiga värnskatten för inkomster över 62 000 kr i månaden. Snecker vill behålla mer pengar i plånboken för att hon jobbar väldigt hårt - förlåt, men vad tror hon alla andra gör?

ANNONS
Johannes Bexell, distriktsordförande LUF Väst
Johannes Bexell, distriktsordförande LUF Väst Bild: Dennis Lindbom
Maria Wennberg, 1e vice Distriktsordförande LUF Väst
Maria Wennberg, 1e vice Distriktsordförande LUF Väst Bild: Elin Söderholm

Sänk marginalskatterna

Verkligheten verkar kommit ikapp Linda Snecker och hennes partikamrater - höga marginalskatter är inte något mer än straffskatter på arbete. I våras rapporterade Svenskt Näringsliv att värnskattens avskaffande finansierade sig själv två gånger om, helt enkelt genom att Sverige fick fler arbetade timmar och en starkare löneutveckling bland de som tidigare drabbades av skatten. Sverige fick både högre produktivitet och fler skatteintäkter genom att låta människor få behålla lite mer pengar i plånboken. När värnskatten avskaffades var Vänsterpartiet kritiskt.

Av erfarenheterna från värnskatten bör vi istället för att höja marginalskatterna, som Vänsterpartiet föreslår, fortsätta sänka dem. Nästa steg vore att sänka eller helt avskaffa den statliga inkomstskatten - ännu en reform som till stor del hade finansierat sig själv. Relativt andra skatter är den statliga inkomstskattens bidrag till statskassan liten, samtidigt som den mycket tydligt hämmar företagens möjligheter att rekrytera kompetens. Här hoppas vi att Vänsterpartiet lär sig av sina egna erfarenheter med partiskatten och ändrar sig. Det är synd att Linda Snecker ska lämna riksdagen - vi hade behövt fler som insåg vilken skada de höga marginalskatterna gör.

Johannes Bexell, distriktsordförande LUF Väst

Maria Wennberg, 1e vice Distriktsordförande LUF Väst

Jonathan Ahlström, ledamot Liberala Studenter Göteborg

ANNONS
ANNONS