Den historiska politiska styrningen av bostadsmarknaden har lett till en akut kris som drabbar unga och studenter särskilt hårt. Men lösningen ligger inte i mer av samma politiska misslyckanden som satte oss här från början. Hyresregleringar och subventioner har gjort mer skada än nytta genom att hämma byggandet och pressa upp priserna, skriver debattören.
Den historiska politiska styrningen av bostadsmarknaden har lett till en akut kris som drabbar unga och studenter särskilt hårt. Men lösningen ligger inte i mer av samma politiska misslyckanden som satte oss här från början. Hyresregleringar och subventioner har gjort mer skada än nytta genom att hämma byggandet och pressa upp priserna, skriver debattören. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Vi behöver friare marknader för att lösa bostadskrisen

I stället för att öka regleringarna, som Alexander Wilson van Deurs och Miranda Thulin förespråkar borde vi fokusera på att låta marknaden fungera mer fritt. Enligt Qasa.se hyresrapport för våren 2024 fungerar andrahandsmarknaden relativt väl genom att ge flexibilitet och snabbare svar på efterfrågan, skriver Nicklas Gretzer (M).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

8/8 Sluta belöna bostadsägare som kan ta ockerhyror

Rapporten visar att när marknaden får möjlighet att verka friare, kan priserna stabiliseras och fler bostäder kan bli tillgängliga. Utan den införda mer fria andrahandsuthyrningen hade alltså tillgången på bostäder varit ännu sämre än i dag. Att då som Alexander Wilson van Deurs och Miranda Thulin vilja inskränka den enda delen av bostadshyresmarknaden som fungerar är inte att värna om de som inte kan hitta en bostad, det är att hänga kvar vid en uttjänt politisk doktrin.

Ockerhyra är olagligt och de reglerna ska förstås följas. Men att det förkommer alls är en direkt följer av att resten av hyresbostadsmarknaden fungerar så uselt. Regeringen utreder redan andrahandsuthyrningen, men utgångspunkten är att det ska bli enklare att hyra ut sin bostad i andra hand.

ANNONS

Gjort mer skada än nytta

Den historiska politiska styrningen av bostadsmarknaden har lett till en akut kris som drabbar unga och studenter särskilt hårt. Men lösningen ligger inte i mer av samma politiska misslyckanden som satte oss här från början. Hyresregleringar och subventioner har gjort mer skada än nytta genom att hämma byggandet och pressa upp priserna.

Det är också viktigt att notera resultaten från Jan Jörnmark (Ratio), som i sin rapport nr 25 – "Rätt (?) bostäder på fel platser" – pekar på att den svenska modellen med reglering, subventioner och hyresreglering ger att bostäder historiskt ofta byggts där efterfrågan är låg, vilket ytterligare förvärrar situationen. Detta visar också på behovet av att släppa marknaden fri att styra var bostäder byggs, så att de byggs där människor faktiskt vill bo och arbeta.

Genom att uppmuntra innovation och konkurrens kan vi skapa en mer dynamisk och flexibel bostadsmarknad som bättre möter behoven hos unga och andra utsatta grupper

Politikens roll måste framåt vara att skapa en gynnsam miljö för byggande genom att minska byråkratiska hinder och underlätta för både stora och små aktörer att bidra till bostadsmarknaden. Genom att uppmuntra innovation och konkurrens kan vi skapa en mer dynamisk och flexibel bostadsmarknad som bättre möter behoven hos unga och andra utsatta grupper. Vad vi behöver är mindre byråkrati, friare marknad och fler incitament för privata aktörer att bygga där efterfrågan faktiskt finns. Det är inte politikerna som bygger bostäderna, det är marknaden.

ANNONS

Att återigen överlämna ansvaret till politiken, som redan har misslyckats med att lösa bostadsbristen är inte svaret. Vi måste i stället satsa på en långsiktig och hållbar lösning som utnyttjar marknadens kraft och flexibilitet för att ge fler människor möjlighet till ett stabilt boende.

Nicklas Gretzer (M) fritidspolitiker i Göteborg

ANNONS