Vi i S måste bli mycket bättre på storstadsfrågor

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vi lever i en brytningstid. Storstädernas betydelse ökar. Fler av oss arbetar i dag med uppgifter som ställer höga kunskapskrav på oss. Vi ska ha högre utbildning, vi förväntas ta för oss och göra karriär, men vill samtidigt förverkliga oss själva. Vi köper fortfarande många prylar men utvecklingen går mot att vi i ökad utsträckning i stället konsumerar tjänster – ofta med högt kunskapsinnehåll. Upplevelser inom kultur, underhållning, gastronomi och resande, liksom till exempel heminredning och förmögenhetsförvaltning efterfrågas mer än någonsin tidigare.

Men den jobbkris som vi befinner oss i kommer att sätta djupa spår. Arbetslösheten stiger och klyftorna ökar. Många känner oro för miljön och för klimatet. Hur kommer den globala uppvärmningen att påverka våra liv? Vilka tillsatser och kemikalier finns i den mat som våra barn får i sig?

ANNONS

Vi socialdemokrater bejakar alltid framsteg och utveckling. 1970 hade färre än 10 procent i arbetsför ålder högskoleutbildning. Fram till 2007 ökade andelen med en hel procentenhet varje år och i dag har närmare 40 procent en eftergymnasial utbildning. Detta är resultatet av en högst medveten politik. Genom en kraftig utbyggnad av högskolor och universitet har Sverige tagit klivet in i kunskapssamhället. Fler kan därför i dag söka de kvalificerade jobben.

Detta vill vi bygga vidare på. Genom att investera i utbildning vill vi ta Sverige ur jobbkrisen. Genom att investera klokt i grön teknik, i forskning och teknologi kan vi skapa fler jobb.

För oss är resultatet i EU-valet en viktig påminnelse. Läget är allvarligt när vi socialdemokrater inte lyckas få förtroende hos välutbildade människor i de större städerna. Att det gick så riktigt dåligt för oss bland storstadsbor och tjänstemän visar med all önskvärd tydlighet att vi måste bli bättre på att samtala med urbana, moderna människor.

Vi vet att här finns ett starkt engagemang och intresse för samhällsfrågor. Tillsammans kan vi utforma förslag som också svarar mot de behov och utmaningar som lärare, konsulter, sjuksköterskor, journalister och tjänstemän inom kommun, landsting och stat har och möter. Vår politik ska vara bra för hela svenska folket.

ANNONS

Den förnyelse av vår politik som nu pågår är bra inte minst för välutbildade storstadsbor. Den handlar om att hitta lösningar som fungerar väl för människor med olika behov och utmaningar. Nu måste vi som i stor utsträckning ansvarar för de frågor som berör den urbana människan visa på större förståelse för tjänstemäns och storstadsbors särskilda behov.

Få plats på BB

Att kombinera ett aktivt och engagerande yrkesliv med familj och hem är inte alltid lätt. Många blivande småbarnsföräldrar i storstäderna förargas över att inte få plats på det BB de har valt, eller att väntetiderna i vissa delar av vården är så långa. Vi oroar oss för stora barngrupper i förskolan och skolan, men också för vad som händer med våra ungdomar – som nu i ökad grad riskerar arbetslöshet samtidigt som de möter minskade möjligheter till ett aktivt fritids- och föreningsliv.

Vår frustration växer när buss- och tågtrafik till och från jobbet brister. Och vi vill kunna utvecklas, utmanas och ta ansvar under vår arbetstid. En intressant undersökning som TCO gjort visar att vi inte nöjer oss med det. Vi har ett starkt engagemang för den övergripande samhällsutvecklingen. Klimatkrisen oroar, möjligheter att finna en väg ur jobbkrisen engagerar och de alltför stora klyftorna upprör.

ANNONS

Den djupa lågkonjunktur vi nu är inne i har hittills i första hand slagit mot löntagare i produktionen inom industrin, byggbranschen och flera andra branscher runt om i landet. Men allt fler av oss med högre utbildning i Storstockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och andra större städer drabbas nu också av varsel eller uppsägningar. Även om vi själva inte drabbats oroar vi oss ofta för någon släkting eller bekant som förlorat jobbet.

Stora klyftor skapar splittring

Ingen vill bo i ett samhälle med stora klyftor. Det skapar slitningar, otrygghet och rädsla. En stark rättvisepolitik och tydliga mål om minskade klyftor gynnar alla. Ingen tjänar på att utsatta människor marginaliseras ytterligare. Därför behöver vi en stark gemensam välfärd, en politik för fler och bättre jobb i hela landet och ökade möjligheter för de som har det riktigt svårt i samhället. Men samtidigt förändras Sverige och vårt parti måste följa med och se de nya möjligheter, utmaningar och drömmar som finns hos människor som bor i staden. Också bland alla som bor i villa, radhus eller bostadsrätt, har jobb och högre utbildning.

ANNONS

Därför behöver vi arbeta mer intensivt för att nå dig som bor i storstäderna. Vi vill, tillsammans med dig, utveckla förslag som tydligt underlättar möjligheterna för dig i ditt liv. Det kan exempelvis handla om dina möjligheter att kombinera jobb och karriär med ett lyckligt familjeliv. Vi vill resonera med dig om de idéer vi har för att förbättra barnomsorg och skola. Om hur boendet, kommunikationer och kulturliv kan utvecklas. Vi vill också diskutera de förslag vi har för att stärka arbetslinjen, utveckla entreprenörskapet och företagandet samt hur miljökrisen kan vändas till en möjlighet till jobb och tillväxt. Och se de möjligheter till nya framtidsjobb som finns inom den växande tjänstesektorn. Vi vill särskilt prova våra nya idéer om att sätta kompetensen i centrum för jobbpolitiken: göra om Arbetsförmedlingen till en Kompetensförmedling, införa en ny kompetensförsäkring som ger den som arbetar möjlighet att utbilda sig och gå vidare i arbetslivet, och tillsätta en Kompetenskommission som ser till att det finns utbildningar som svarar mot arbetsmarknadens behov.

I städerna finns fantastiska möjligheter till jobb, utveckling och självförverkligande, men också nya utmaningar och problem. Här kan politiken göra skillnad. Negativa spiraler kan vändas till något positivt, och kreativa och framåtsyftande tendenser kan förstärkas. Tillsammans behöver vi ständigt utveckla förslag där den enskildes möjligheter att förverkliga sina mål och drömmar underlättas. Det gäller även välutbildade storstadsbor med god ekonomi.

ANNONS

$1

Leif Pagrotsky (S)

$1

kulturpolitisk talesperson

$1

riksdagsledamot från Göteborg

$1

Carin Jämtin (S)

$1

oppositionsborgarråd i Stockholm

$1

Thomas Bodström (S)

$1

ordförande i riksdagens justitieutskott

$1

Berit Högman (S)

$1

vice ordförande i riksdagens

$1

arbetsmarknadsutskott

$1

Luciano Astudillo (S)

$1

riksdagsledamot från Malmö

$1

Anna Johansson (S)

$1

distriktsordförande för

$1

Socialdemokraterna i Göteborg

$1

Mikael Damberg (S)

$1

riksdagsledamot och distriktsordförande

$1

Socialdemokraterna i Stockholms län

$1

Marie Granlund (S)

$1

utbildningspolitisk talesperson och

$1

riksdagsledamot från Malmö
ANNONS