Tyvärr ser vi att barn till utrikes födda föräldrar tillbringar mindre tid i förskolan än andra barn. Det gäller även barn i stora familjer där föräldrarna i stor utsträckning är föräldralediga eller av andra skäl inte arbetar, skriver debattören.
Tyvärr ser vi att barn till utrikes födda föräldrar tillbringar mindre tid i förskolan än andra barn. Det gäller även barn i stora familjer där föräldrarna i stor utsträckning är föräldralediga eller av andra skäl inte arbetar, skriver debattören. Bild: NTB

Vi måste få barn till utrikesfödda att vara mer på förskolan

Under fyra år med alliansstyre i Göteborg togs flera viktiga beslut för att stärka familjer och barn tidigt i livet. Nu har vi fått en regering som tar frågorna om barn och unga på allvar och som även tillsatt Sveriges första socialtjänstminister. Det nya vänsterstyret i Göteborg tycks dock sakna både förmåga och handlingskraft. Det riskerar att gå ut över både barn och samhälle, skriver Nina Miskovsky (M).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Grunden för ett bra och meningsfyllt liv läggs tidigt av familj och andra vuxna samt samhället i stort. I Sverige erbjuds unika och generella möjligheter i form av bland annat barnhälsovård, förskola, gratis utbildning och studiemedel. Dessutom finns det en rad olika former av selektiva insatser för de som behöver extra stöd för att klara sig ut i vuxenlivet.

Tillsammans med föräldrar och andra vuxna förebilder bidrar detta till att ge unga en stadig moralisk bas att stå på när de ska göra viktiga val i livet. Tyvärr ser vi dock att många av de selektiva insatserna sätts in för sent, ofta är vaga och alltför sällan baseras på evidens. Resultatet blir att den effekt man hoppas åstadkomma uteblir.

ANNONS

En betydande del i detta är att stötta föräldrar och andra vuxna som finns i barnens vardag. Ofta är det inte bara barnet som behöver stöd. Därför lade vi under förra mandatperioden stor vikt vid ett familjecentrerat arbetssätt med en ökad betoning på föräldraansvar. Det handlar om att bygga kunskap och att ge föräldrarna de verktyg som krävs för att ge sina barn en trygg uppväxt. Som ett led i detta utökade vi även det evidensbaserade arbetet med hembesök hos förstföderskor samt familjerådgivning.

Placeras i familjehem

I de fall då hjälp till självhjälp inte räcker och familjen saknas eller är dysfunktionell måste kommunen gå in tydligare och i värsta fall omhänderta barnet. Här vill vi så långt som möjligt att barnen placeras i familjehem där de kan få den nära omsorg och fostran som bara en familj kan ge. Tyvärr röstade vänsterstyret emot vårt förslag om fler familjehem. För barn och unga med särskild problembild vill vi i större utsträckning använda oss av behandlingsfamiljehem med tillgång till professionell hjälp i form av bland annat kuratorer, socialsekreterare och psykologer.

Bland de generella insatserna är naturligtvis bra fungerande förskolor och skolor som förmedlar kunskap allra viktigast. Förskolan är särskilt betydelsefull för de barn som växer upp i familjer där man inte pratar svenska. Språket är avgörande för förmågan att senare ta till sig kunskap och hänga med när man börjar skolan. Tyvärr ser vi att barn till utrikes födda föräldrar tillbringar mindre tid i förskolan än andra barn. Det gäller även barn i stora familjer där föräldrarna i stor utsträckning är föräldralediga eller av andra skäl inte arbetar.

ANNONS

Att utöka vistelsetiden för föräldralediga i förskolan är därför enormt viktigt för att utveckla språket för barn där man inte pratar svenska i hemmet. Då räcker det inte med 15 timmar i veckan, vilket är vad Göteborgs Stad i dag erbjuder. Utöver språket hämmar detta barnens sociala utveckling. Därför har vi moderater föreslagit att alla barn ska vara garanterade 30 timmar i veckan i förskolan, vilket man har i både Stockholm och Malmö.

Därför är det sorgligt att nuvarande vänsterstyre saknar förmåga att prioritera det allra viktigaste inom välfärden

Sverige är som sagt ett i många avseenden fantastiskt land att växa upp i. Ändå tappar vi många barn och unga på vägen, vilka riskerar att hamna snett, drabbas av psykisk ohälsa eller rekryteras av kriminella nätverk. Att utöka det tidiga stödet till familjer och föräldrar, utveckla familjehemsverksamheten samt satsa på förskolan och skolan är avgörande – både för de barnen och för samhället i stort.

Därför är det sorgligt att nuvarande vänsterstyre saknar förmåga att prioritera det allra viktigaste inom välfärden. När vi prioriterar pengar till förskola och skola väljer de att införa sex timmars arbetsdag, vilket försämrar för barnen, samt att skylla på regeringen. Hittills har det heller inte kommit några konkreta förslag som stärker familjerna och därmed barnen tidigt i livet. Det är en oförmåga och en passivitet för vilket barnen och samhället riskerar att få betala ett oerhört högt pris.

ANNONS

Tidiga insatser

Samtidigt är det först med en borgerlig regering som vi fått en dedikerad socialtjänstminister som kan fokusera på de viktiga tidiga insatserna för att stötta familjer och barn i behov av stöd. Det är också först nu som frågan om villkoren för och kraven på familjehem på allvar ses över. Efter åtta års handlingsförlamning har vi äntligen en regering som prioriterar barn och unga i risk att hamna snett. Det är synd att denna unika möjlighet ser ut att gå Göteborgs barn unga förbi på grund av oförmågan och passiviteten hos det lokala vänsterstyret.

Nina Miskovsky (M), oppositionsråd

ANNONS