Trots att dagbesökare, med all önskvärd tydlighet informeras om föreningens stadgar, är det uppenbart att många väljer att strunta i dessa, skriver debattören.
Trots att dagbesökare, med all önskvärd tydlighet informeras om föreningens stadgar, är det uppenbart att många väljer att strunta i dessa, skriver debattören. Bild: Fotograf Anna-Lena Lundqvist

Vi vill bada nakna – blir obekväma om ni kommer i badkläder

Den som kommer och badar på kallbadhuset vid Saltholmen i badkläder bryter mot våra regler. Det är det som borde vara i fokus för diskussionen, inte reaktionerna som har kommit. Det upplevda obehaget borde vara lätt att förstå: Du betalar en avgift för att få bada naken i fred, skriver Christina Kjellsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Med anledning av GP:s artikel om Kallbadhuset på Saltholmen vill jag stötta styrelsen och deras ställningstagande i den aktuella situationen.

LÄS MER:Dotter hade bikini – blev utskälld på Saltholmens kallbadhus

Trots att dagbesökare, med all önskvärd tydlighet informeras om föreningens stadgar, är det uppenbart att många väljer att strunta i dessa. I synnerhet under sommarsäsong.

Av föreningens medlemmar är kvinnor i stor majoritet. Det upplevda obehaget borde vara lätt att förstå: Du betalar en avgift för att få bada naken i fred. När andra har badkläder på bryter de inte bara mot stadgarna, utan gör också ett ställningstagande som direkt försätter den nakna i ett mer utsatt läge.

En av konsekvenserna är att många av föreningens medlemmar då upplever sig obekväma i sin nakenhet på badet. Och det är inte att främja en sund nakenbadskultur.

ANNONS

Föreningen är mån om sina dagbesökare och det stora flertalet kan säkert vittna om ett bra bemötande. Det upplevs naturligtvis som obehagligt om man som gäst får en reprimand av styrelseledamöter eller övriga medlemmar, på grund av att man badat i baddräkt. Man har då alla möjligheter att ändra hållning och antingen följa föreningens stadgar eller söka sig till en annan badplats.

Att det skulle ges utrymme till att ändra de mer än hundraåriga stadgarna för att anpassa verksamheten till eventuella individuella processer och önskemål är lika orealistiskt som att man skulle rannsaka varje enskild medlem och avkräva svar på varför just den väljer ett nakenbad.

När andra har badkläder på bryter de inte bara mot stadgarna, utan gör också ett ställningstagande som direkt försätter den nakna i ett mer utsatt läge.

Medlemskapet är frivilligt. Och när man löser en biljett förväntas man agera i enlighet med föreningens syfte. Man kan inte som besökare förvänta sig att verksamheten ska anpassa sig till ens egna önskemål.

Ämnet är klickvänligt och GP återkommer gärna till att publicera texter om meningsskiljaktigheter kring Saltholmens kallbadhus. Under alla år jag varit medlem tror jag aldrig att jag i GP läst en helt igenom positiv artikel om Kallbadhuset och arbetet med föreningen. Det vore välkommet och också lätt att hitta medverkande röster till en sådan text.

Notera att det i Kallbadhuset naturligtvis alltid har varit och är fullt legitimt att ha på sig badkläder på land. Men i vattnet är vi nakna.

ANNONS

Det är därför föreningen finns.

Christina Kjellsson, vinterbadande medlem, Saltholmens Kallbadhus

LÄS MER:Saltholmen sticker ut – inget nakentvång på andra kallbadhus i Västsverige

ANNONS