Pressbild på Sonys Playstation 5 Pro, en uppgraderad variant av fyra år gamla PS5.
Pressbild på Sonys Playstation 5 Pro, en uppgraderad variant av fyra år gamla PS5. Bild: Sony

Analytiker om nya dyra PS5: "Köper oavsett vad"

Fyra år efter Playstation 5:s premiär dyker en uppgraderad variant upp. Men med en prislapp på uppåt 9 000 kronor är den långt ifrån ett köp för alla – och det är heller inte meningen, enligt analytikern Mat Piscatella.

ANNONS

Den japanska speljätten Sony avtäckte i veckan en av spelbranschens sämre bevarade hemligheter – en uppgraderad variant av Playstation 5. Den så kallade Playstation 5 Pro får ett vassare grafikchip, AI-driven uppskalning av upplösningen och en SSD-disk på 2 TB. Den tydligaste skillnaden verkar bli att spelare inte tvingas välja mellan grafik- och prestandaläge, utan kan köra båda samtidigt.

Men med en prislapp på 799 euro (nästan 8 400 kronor) är det långt ifrån en konsol för alla, och på internet har spelare irriterats över kostnaden. En ickevetenskaplig omröstning på spelnätverket IGN visade att färre än 15 procent planerade att köpa konsolen.

ANNONS

Max 15 procent

Men Mat Piscatella, analytiker på amerikanska Circana, säger att den konsumentgrupp Sony riktar in sig på är "prisokänsliga entusiaster".

"Det är en väldigt liten del av hela Playstationmarknaden, men en som måste ha den senaste och bästa Playstationtekniken", skriver han i en mejlintervju med TT, och fortsätter:

"De kommer att köpa den här prylen oavsett vad."

Motsvarande PS4 Pro stod för 13 procent av PS4-försäljningen, 15 procent räknat i dollar.

"Jag bedömer att PS5 Pro slutar på 9–15 procent av PS5-enheterna, och något högre i dollar".

"GTA" kan avgöra

Han tror därmed heller inte att utvecklarna kommer att rikta in sig särskilt på PS5 Pro-publiken.

"Men de största spelen, framför allt från Sony, borde åtminstone ha någon slags optimering för PS5 Pro. Den största frågan, och vad som kan driva försäljningen av PS5 Pro utanför släppfönstret, är vilken optimering som (kommande storspelet) 'GTA VI' kommer att dra nytta av", säger Piscatella.

Konsolen släpps den 7 november.

ANNONS