En bitcoin är i dag värd nära 57 000 kronor.
En bitcoin är i dag värd nära 57 000 kronor. Bild: Kin Cheung

Analytiker sågar bitcoin som valuta – för krånglig

I dag fyller kryptovalutan bitcoin tio år. Brittiska analysföretaget Global Data "hyllar" bitcoin med en rejäl sågning.

ANNONS
|

– Generellt sett har kryptovalutor i dag skarpt begränsad relevans som betalningsmedel, om ens någon, sett till hur pengar förflyttas runt världen, skriver Samuel Murrant, senior analytiker för betalningsmedel på Global Data, i en analys.

Det är nu tio år sedan pseudonymen Satoshi Nakamoto, presenterade kryptovalutan bitcoin som en ny och viktig spelare i den globala ekonomin. Ett betalningsmedel som skulle vara utom räckhåll för politiska regelverk och ställa världens valutor på ända.

Bitcoin är ingen valuta

– Bitcoin är utan tvekan en handelsvara, och definitivt den med högst profil och viktigast bland kryptovalutor. Men det är ingen valuta i någon verklig mening. Den används för en del betalningar, oftast från person till person och mellan parter där bitcoins anonymitet är viktig, eller mellan dem som fortfarande tror på potentialen, konstaterar Samuel Murrant.

ANNONS

Enligt honom har bitcoin större likheter med guld än med pengar, som bedöms som dyrbart på grund av att det är sällsynt, och som säljs mellan investerare som gör vinster på den uppfattade värdeförändringen över tid.

För krånglig och teknisk

En bitcoin är i dag värd över 6 200 dollar, nära 57 000 kronor. Många av dem som handlade bitcoin från början, när en bitcoin var värd mindre än en dollar, har kunnat skapa digitala förmögenheter det senaste årtiondet, och speciellt det sista året.

– Trots den fantastiska värdeutvecklingen av bitcoin som handelsvara, har ambitionen att göra bitcoin till en global, digital valuta inte förverkligats, skriver Samuel Murrant.

Skälet till att bitcoin misslyckats som betalningsmedel är att nätverk är för krångligt och tekniskt för konsumenterna för att kunna använda det direkt, skriver analytikern.

En rad regeringar har reagerat med strikta regleringar för handel och användning av bitcoin och de flesta banker betraktar inte bitcoin överhuvudtaget som annat än som en handelsvara.

ANNONS