Vinstintresse för skolägare och utbildning går inte ihop, enligt finansministern och den tippade nya S-ledaren Magdalena Andersson.
Vinstintresse för skolägare och utbildning går inte ihop, enligt finansministern och den tippade nya S-ledaren Magdalena Andersson. Bild: Anders Wiklund/TT

Andersson: Vinstintresse och skola oförenligt

Finansminister Magdalena Andersson, tippad som ny partiledare för S, understryker partiets nyskärpta ton om vinster och friskolor.
– Vinstintresse och utbildning passar inte ihop, anser hon.

ANNONS
|

Socialdemokraterna har börjat presentera förslag som partistyrelsen vill att S-kongressen i november ska ta ställning till.

Ett av dem är att S-ledningen skärper tonen, eller återupptar pausade förslag, om synen på vinster i skolan. Partiet vill förbjuda vinstuttag i friskolor, något som utbildningsminister Anna Ekström redogjorde för häromdagen. Hur det ska gå till är dock inte klart, både Ekström och Magdalena Andersson talar om att det är riktlinjer som ska konkretiseras inför valet nästa år. Men för närvarande finns det inget stöd som räcker i riksdagen för ens riktlinjerna.

Fel drivkrafter

Andersson konstaterar, i samband med en pressträff om jobbförslag inför kongressen, att Sverige har ett friskolesystem som inget annat land, med liberala regler för etablering och inga vinstbegränsningar.

ANNONS

– Ingen annan har tagit efter, och det finns en anledning till det: Vinstintresse och utbildning passar inte ihop, det är ingen tillfällighet att inga av världens bästa universitet är vinstdrivna, de är stiftelser eller offentligt drivna, säger Magdalena Andersson.

– Vinst skapar fel drivkrafter i utbildningssystem, både när det gäller skolor och universitet.

Förbjuda AB?

På frågor om S tänker sig att förbjuda aktiebolag att driva skolor, bolag vars syfte är att ge ägarna utdelning, svarar hon:

– Det finns ju också andra former av att driva bolag där syftet inte är vinst på det sätt som står i aktiebolagslagen. Men exakt på vilket sätt vi ska konkretisera förslaget ska vi återkomma till.

Hon säger att inriktningen är väldigt tydlig, skattemedel för skolan ska gå till barnens väl, inte till vinster och riskkapitalister.

– Det är ju inte så att varken vi eller resten av världen har sett att det system vi har i dag har gett några fantastiska resultat, mer än för de riskkapitalister som har blivit rika.

Fakta: S-förslag om skolan

Inför S-kongressen i november lägger partistyrelsen fram en rad förslag på skolans område:

Förbjud vinstuttag ur skolan. Värna seriösa friskolor, skolor som inte drivs för att tjäna pengar. Skolan ska ha fokus på bildning, kunskap och elevers välbefinnande.

Oseriösa aktörer ska inte kunna driva skola och religiösa friskolor ska förbjudas

Samhället ska ha kontroll över skolans utveckling

Skolpengen ska bli rättvis

Gemensam antagning i skolvalet utan kötid som urvalskriterium

Fler kommunala resursskolor

ANNONS