Två av Balders toppchefer har stått i centrum för insiderhärvan.
Två av Balders toppchefer har stått i centrum för insiderhärvan. Bild: Per Wahlberg

Balders toppchefer döms till fängelse för insiderbrott

Två toppchefer i fastighetsbolaget Balder döms till 1 år och 3 månader och 1,5 års fängelse efter stora insideraffärer i Collector AB. Med förhandsinfo om problem i banken sålde de av aktier för miljontals kronor för att slippa förluster.

ANNONS
|

Efter vårens rättegång i Stockholms tingsrätt om insiderhärvan i fastighetsbolaget Balder, dömdes under onsdagen av två toppcheferna till 1 år och 3 månader och 1,5 års fängelse, skriver rätten.

– Tingsrätten kan konstatera att det har varit fråga om en omfattande och samfälld aktiehandel inom en avgränsad krets personer, vilka alla på något sätt har koppling till varandra. Det har dessutom säkrats viss kommunikation i anslutning till handeln, bl.a. via sms, som stärker slutsatsen att de tilltalade har haft ett kunskapsövertag gentemot den övriga marknaden. Det har också framkommit att vissa av de tilltalade har haft goda möjligheter till insyn i Collector AB:s verksamhet. Dessa omständigheter sammanlagda har i detta fall räckt för en fällande dom, säger rådmannen Peter Adamsson i en kommentar.

ANNONS

Den ena chefen, som arbetat nära Balders vd Erik Selin, döms för grovt insiderbrott, insiderbrott och grovt röjande av insiderinformation.

Den andra toppchefen döms också för grovt insiderbrott, och insiderbrott vid flera tillfällen.

Totalt var elva personer åtalade för insiderbrott i banken Collector, varav de två toppcheferna var åtalade för de grövsta insiderbrotten.

Övriga nio personer döms för insiderbrott av normalgraden och obehörigt röjande av insiderinformation. Där får villkorlig dom och böter.

De två toppcheferna i Balder ska också betala tillbaka de aktievinster som de har gjort i samband med insideraffärerna, vilket totalt handlar om cirka 2,1 miljoner kr.

De får också stå för sina advokatkostnader själva.

– Min klients uppfattning är att tingsrätten gjort en oriktig bevisvärdering och har dragit felaktiga slutsatser. Han är bestört och förvånad, men i den här stunden kan han redan nu säga att den här domen kommer att överklagas till hovrätten, säger advokaten Fredrik Ungerfält, en av toppchefernas advokater.

Den andre toppchefens advokat Jonas Nilsson säger till Affärsvärlden:

– Min klient är tagen och oerhört besviken, han hade räknat med att det skulle bli fråga om ett ogillande, säger han och konstaterar att även han kommer att överklaga.

Fastighetsbolaget Balder har inte heller några kommentar, just nu.

ANNONS

– Vi har precis fått domen till oss och ska läsa igenom den först, innan vi ger några kommentarer, säger presskommunikatören Eva Jonasson.

Sålde aktier och tipsade vänner och anhöriga

Insiderhärvan tog avstamp i början på januari 2020, då det började stå klart att Collector gjort kreditförluster på upp mot 800 miljoner kronor.

Åklagaren Pontus Hamilton hävdar att toppcheferna och de övriga åtalade gjort stor ekonomisk vinning på förhandsinformation om problemen i den börsnoterade banken.

Fastighetsbolaget Balder äger 44 procent av Collector och via intern kontorsinformation agerade de två toppcheferna och sålde av aktier i Collector för flera miljoner kronor, flera dagar innan kreditförlusterna blev kända för allmänheten.

De ska också ha tipsat anhöriga och vänner som sålt av Collectoraktier till stora belopp, innan Collector den 21 januari gick ut med ett pressmeddelande om att banken gjort en kreditförlustreservering på 800 miljoner kronor och en garanterad företrädesemission på en miljard kronor.

Därefter föll aktien som en sten med 20 procent, samma dag som pressmeddelandet gått ut.

Ingen i Balders eller Collectors vd-positioner, eller högsta styrelser har varit inblandade eller åtalade i härvan, men flera av dem har varit kallade som vittnen under rättegången.

Samtliga åtalade nekar till brott.

LÄS MER:Balderchefer sålde aktier för miljoner – riskerar fängelse

LÄS MER:Erik Selin om insiderhärvan: "Jag tror de är oskyldiga"

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS