Sedan 2019 har barnfamiljer i Tokyo erbjudits ett statligt ekonomiskt bidrag om de väljer att flytta från stan. Nu planerar den japanska regeringen att trippelhöja det tidigare stödet från 300 000 Yen per barn till en miljon för att ytterligare öka lockelsen att lämna stadslivet.
Sedan 2019 har barnfamiljer i Tokyo erbjudits ett statligt ekonomiskt bidrag om de väljer att flytta från stan. Nu planerar den japanska regeringen att trippelhöja det tidigare stödet från 300 000 Yen per barn till en miljon för att ytterligare öka lockelsen att lämna stadslivet. Bild: Hiro Komae

Barnfamiljer i Tokyo erbjuds pengar för att lämna stan

Den japanska regeringen vill öka motivationen för barnfamiljer att välja bort Tokyo till förmån för den japanska landsbygden. Därför kommer regeringen att erbjuda ett ekonomiskt stöd på en miljon Yen per barn, motsvarande 80 000 svenska kronor, till de familjer som väljer att lämna den överbefolkade huvudstaden, skriver Financial Times.

ANNONS
|

Regionerna utanför de japanska storstäderna har under årtionden drabbats hårt av en åldrande befolkning och utflyttning.

Som ett led i att locka stadsborna ut på landet igen, har barnfamiljer i Tokyo sedan 2019 erbjudits ett statligt ekonomiskt bidrag om de väljer att flytta från stan. Nu planerar den japanska regeringen att trippelhöja det tidigare stödet från 300 000 Yen per barn till en miljon för att ytterligare öka lockelsen att lämna storstaden – och för att åtgärda det låga barnafödandet i landet.

TV-serie följer livet utanför storstan

Utöver stödet per barn, får varje familj som flyttar även ett engångsstöd på tre miljoner Yen, motsvarande 240 000 kronor, och kan få ännu mer om de dessutom startar företag.

ANNONS

Även Japans statliga TV-bolag har hakat på utflyttningskampanjen genom en TV-serie som följer livet hos familjer som valt att flytta från stan.

Omkring 1 300 japanska kommuner skrivit på för att ta emot migrerande Tokyofamiljer, men få har hittills utnyttjat det ekonomiska erbjudandet. Knappt 2 400 personer tog emot flyttbetalningen förra året, vilket motsvarar ungefär 0,006 procent av Tokyos befolkning på 38 miljoner människor, enligt tidningen som hänvisar till regeringskällor.

LÄS MER:Så kan bostadsrättsföreningar spara på el

LÄS MER:Elstödet snart på väg – så får du pengarna

LÄS MER:Svenskarna trotsar inflationen: ”2023 blir ett väldigt resfyllt år”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS