President Joe Biden i samband med sitt framträdande i Chicago.
President Joe Biden i samband med sitt framträdande i Chicago. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Biden vill återupprätta den amerikanska drömmen

President Joe Biden och Demokraternas ekonomiska stimulanspaket ska återupprätta den amerikanska drömmen. Det hävdar Biden själv i sitt tal i Chicago inför det kommande presidentvalet.

ANNONS
|

Under en halvtimme framträdde Biden i Chicago där han lyfte de hundratals miljarder dollar i bland annat infrastruktursatsningar som gjorts under hans presidentskap och fått namnet "Bidenomics".

– "Bidenomics" är inför framtiden. Det är bara ett annat sätt att återupprätta den amerikanska drömmen, sade Biden.

Utan att nämna Donald Trump – hans eventuella motståndare i det kommande presidentvalet – vid namn lyfte han att republikanernas skattelättnader för allra rikaste inte kommit till någon som helst nytta för vanliga människor.

Talet vände sig också med all tydlighet till just medel- och arbetarklassen, samhällsgrupper som i samband med Trumps seger i presidentvalet valde att lämna demokraterna för den republikanske kandidaten Trump.

ANNONS

Att lyfta USA.s ekonomi inför det kommande presidentvalet ses från olika håll som ett högt spel av Biden utifrån det osäkra ekonomiska läget för USA:s del.

Inflationstrycket har visserligen avmattats de senaste månaderna men amerikanska hushåll och konsumenter får nu i stället tackla en ny situation efter en rad av räntehöjningar från USA:s centralbanken Federal Reserve.

ANNONS