Företagen utger sig för att vara baserade i Karibien och lovar framgångsrika investeringar.
Företagen utger sig för att vara baserade i Karibien och lovar framgångsrika investeringar. Bild: Todd Vansickle/AP/TT

Bitcoin används som lockbete vid bedrägerier

Det allt större intresset för kryptovalutor som bitcoin utnyttjas av bedragare. Konsumenter luras in i falska bitcoininvesteringar, varnar Finansinspektionen (FI).

ANNONS

Myndigheten har granskat investeringsbedrägerier under årets första kvartal och konstaterar att det fortsätter att ske på obruten hög nivå.

Bedragarna har dock det senaste året valt att ändra strategi där just kryptovalutor spelar en central roll som lockbete vid falska investeringar.

– Det handlar nu om mindre belopp, investeringar på omkring 250 euro (motsvarande cirka 2 500 svenska kronor), och man riktar sig till flera målgrupper. Vi får ett flertal samtal och mejl varje dag, säger Lars Malmström chef för konsumentavdelningen på FI om de personer som blivit lurade.

Placeras i Karibien

Bedrägerierna går till så att bedragarna utger sig för att representera ett värdepappersbolag, ofta placerat i Karibien eller på en adress i London för att verka förtroendeingivande. De vill sedan få personen att köpa och sälja bitcoin och många av bedragarna väljer enligt FI även att marknadsföra sig via sociala medier.

ANNONS

Just bitcoin har det senaste året haft en extrem värdeutveckling där kryptovalutan nu handlas omkring 60 000 dollar jämfört med drygt 6 000 dollar för ett år sedan.

– Det är tydligt att man tar något (läs bitcoin) som det händer mycket omkring och där det är en väldigt volatil kurs som det teoretiskt går att göra pengar på, men detta är bara en fasad, det finns inte några bitcoins utan handlar enbart om bedrägerier.

Lars Malmström beskriver hur bedragarna också blir alltmer skickliga, man visar upp tjusiga hemsidor med fiktiva grafer som ska illustrera hur värdet på investeringen stiger och personen kan också se kontoutdrag som visar på värdeökningen.

– Huvuddelen som kontaktar oss har gått in i sådana här investeringar. De flesta tyvärr med ganska mycket pengar. Alla vill inte berätta hur mycket för man kanske skäms men i genomsnitt skulle jag säga att det handlar om 250 000–300 000 kronor.

Nya bedrägeriförsök

Dessutom händer det ofta att personer som sedan tidigare utsatts för bedrägerier återigen kontaktas, nu med löften om att pengarna ska återfås. Dessutom har flera konsumenter vittnat om hur bedragarna uppträtt hotfullt om konsumenten vill dra sig ur.

Från Finansinspektionens sida uppmanar man att alltid kontrollera okända företag och om de har tillstånd från FI. Att inte heller använda bank-id på uppmaning av en annan person eller låta någon fjärransluta till din dator. Lars Malmström lyfter ytterligare en viktig aspekt:

ANNONS

– Är det något som låter fantastiskt bra och för bra för att vara sant, då är det nog så. Man ska veta vem man gör affärer med. Är det företag man inte hört talas om, då ska man undvika det. Det är gamla sanningar som fortfarande håller.

Tobias Österberg/TT

Fakta: Så här genomskådar du bedrägeriförsök

Använt sunt förnuft. Fundera igenom det som marknadsförs som en "snabb, enkel och säker investering" och var skeptisk till alla som erbjuder investeringar via telefon eller mejl. Seriösa företag erbjuder inte sådana investeringar över telefon och inte kvällstid.

Gör inte affärer med företag som du inte känner till.

Låt ingen fjärransluta till din dator och använd inte bank-id att logga in på uppmaning av någon annan.

Kontrollera om företaget har tillstånd från Finansinspektionen eller om FI har varnat för företaget.

Källa: Finansinspektionen.

ANNONS