Halvdag på Stockholmsbörsen. Arkivbild
Halvdag på Stockholmsbörsen. Arkivbild Bild: Joakim Ståhl/SvD/TT

Börsen avslutar veckan nedåt

Börsen avslutar årets första handelsvecka nedåt. Högre marknadsräntor slår mot riskaptiten runt om i världen.
Stockholmsbörsens OMXS-index har vid stängning klockan 13 fallit 1,1 procent.

ANNONS

Under den korta börsveckan – tisdag-fredag – har OMXS-index därmed fallit 2,9 procent.

Nedgången i fredagens handel var bred, med 26 av 30 aktier i OMXS30-index på minus. Bland sänkena finns indextungviktare som klädkedjan H&M och verkstadsbjässen Atlas Copco. H&M:s aktie backade 2,1 procent, medan Atlas Copco föll 2,7 procent.

Aktien i Byggfakta rusar uppåt med 30 procent efter ett bud som värderar bolaget till drygt 10 miljarder.

Oscar Properties rasar samtidigt 15,2 procent sedan en bostadsrättsförening ansökt om att försätta fastighetsbolaget i konkurs.

Ledande Europabörser sjunker också på bred front samtidigt som det pekar mot ännu en dyster börsdag på Wall Street i terminshandeln.

ANNONS

Marknadsräntorna runt om i världen har pressats uppåt under veckan, vilket slår mot riskaptiten. I USA ligger räntan på tioåriga statsobligationer just nu på 4,04 procent. Det kan jämföras med nivåer under 3,80 procent i mellandagarna.

Samma trend syns på den svenska räntemarknaden, där tioåringen nu är uppe i 2,21 procent, den högsta nivån sedan mitten av december.

Marknadsräntorna trycks uppåt sedan investerare har börjat tvivla på att det blir lika snabba räntesänkningar som man tidigare räknat med från centralbanker runt om i världen.

Hökaktiga signaler i ett protokoll från senaste räntemötet i USA:s centralbank Federal Reserve och en stark trend uppåt på den privata arbetsmarknaden i USA i december har bidragit till utvecklingen.

På fredagseftermiddagen väntas nya jobbsiffror från USA från hela arbetsmarknaden exklusive jordbrukssektorn.

ANNONS