Andelen bostäder som säljs innan de kommer ut publikt på marknaden har ökat.
Andelen bostäder som säljs innan de kommer ut publikt på marknaden har ökat. Bild: Jonas Lindstedt

Bostadsförsäljningarna ökade i juli

Priserna på bostadsrätter sjunker för första gången på ett halvår, samtidigt säljs fler bostäder än tidigare.
– Vi har sålt ovanligt mycket bostäder i sommar, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

ANNONS
|

Trenden med ökande bostadsförsäljningar fortsätter att hålla i sig. Enligt Mäklarsamfundet är juli en av de lugnaste månaderna på bostadsmarknaden. Under detta året har det dock varit större aktivitet än vanligt.

Samtidigt sjunker bostadspriserna för första gången sedan i januari på riksnivå. I hela Sverige sjönk priserna med 1,2 procent, medan de ligger så gott som oförändrade i Göteborgsområdet.

Under föregående månad såldes upp emot 1 000 fler bostadsrätter än juli i fjol.

Under de senaste tre månaderna har 41 300 bostäder sålts runt om i landet, jämfört med 36 900 under samma period förra året, vilket motsvarar en ökning på 12 procent. Av dessa utgjorde bostadsrätter 25 300 försäljningar, en uppgång med 9 procent, medan 16 000 var villor, en ökning på 16 procent.

ANNONS

Utbudet sjunker – fler bostäder säljs

Andelen bostäder som säljs innan de kommer ut publikt på marknaden har ökat. Nu säljs över 20 procent av alla bostäder hos Erik Olsson Fastighetsförmedling innan de läggs ut till försäljning på till exempel Hemnet, enligt mäklarbyrån själva.

– Förra året såg man inget slut på de här räntehöjningar, nu är frågan när kommer nästa räntesänkning och hur mycket den kommer ligga på, detta stärker bostadsmarknaden, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson
Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Bild: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Enligt honom har utbudet på bostäder sjunkit under sommaren. Trots detta är det alltså fler som går till färdigt köp.

– Vi har sålt ovanligt mycket bostäder i sommar, och detta gäller även Göteborg, säger han.

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige tror att affärerna kommer att öka ytterligare framåt hösten. Även priserna kan komma att öka något framöver.

– Under de senaste veckorna har en ström med nyheter indikerat att räntorna kan sänkas snabbare än vad någon hade kunnat föreställa sig. Detta, i kombination med det stora utbudet och det faktum att många skjutit upp sina bostadsköp, kommer innebära högre aktivitet och fler affärer. Den ketchupeffekt jag så länge talat om är jag övertygad om nu kommer. Priserna kan säkert också fortsätta stiga något, eftersom lägre räntekostnader ger köparna möjlighet att höja sina budgetar. Men det stora prislyftet förväntar vi oss kommer först under 2025, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Här nedan kan du se hur priserna på bostäder har förändrats i landet under juli.

LÄS MER:Så dyra är bostäderna vid din spårvagnshållplats

LÄS MER:Så har bostadspriserna utvecklats i ditt område i Göteborg under 2024

LÄS MER:Bostadspriserna fortsätter att stiga – här ökar de mest

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS