Roger Akelius är storägare i Castellum.
Roger Akelius är storägare i Castellum. Bild: Filip Landqvist

Castellum pausar utdelning

Efter fastighetsprofilen Roger Akelius krav i GP pausar nu fastighetsbolaget Castellum utdelningen. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

För att värna bolagets kreditbetyg har Castellums styrelse nu beslutat om en skärpt finanspolicy och besparingsprogram. Bland annat minskar bolaget investeringsutrymmet under 2023 med syftet att stärka balansräkningen.

Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen. Castellums styrelse kommer heller inte att föreslå utdelning till aktieägarna till den kommande årsstämman.

”Castellum har kraftigt dragit ned aktiviteten i projektverksamheten sedan i somras, inte minst på grund av snabbt ökande materialkostnader och stigande räntor. Fullt eller nästan fullt uthyrda projekt med ett sammanlagt hyresvärde på 280 miljoner kronor per år är idag pågående och färdigställs under 2023 men den totala investeringsvolymen kommer att halveras nästa år och gå till de mest värdeskapande projekten,” skriver vd Rutger Arnhult i pressmeddelandet.

ANNONS
Rutger Arnhult är vd i Castellum
Rutger Arnhult är vd i Castellum Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Beskedet kommer bara veckor efter att Roger Akelius, som grundat Akelius Residential Property gav Castellums vd Rutger Arnhult en känga i GP. Bolaget Akelius hade då nyligen köpt en stor post i Castellum. Roger Akelius menade att Arnhults uttalande om att Castellums finansiering var betryggande var ”skitsnack”.

– Att lura samtliga aktieägare att de har en betryggande finansiering – en sådan fruktansvärd bluff. De har inte alls någon betryggande finansiering. Castellum har en del obligationer som de inte kan förlänga om något år och så måste de väl ut och sälja fastigheter för att få in lite pengar. Men det går inte att sälja fastigheter nu, sa Roger Akelius då.

Han krävde också att utdelningen till aktieägarna skulle slopas.

– Stigande i 24 år men nu säger jag att man får välja – ska man ha konkurs eller ska man avskaffa utdelningarna, sade Roger Akelius då.

LÄS MER:Roger Akelius: Castellum har inte en betryggande finansiering

LÄS MER:Roger Akelius: Därför vågar jag inte bo i Sverige

LÄS MER:Akelius kritik mot Castellums vd Arnhult delar småspararna

LÄS MER:Akelius fortsätter köpa aktier i Castellum

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS