Den vanligaste anledningen till att en vänskapsrelation avslutas av ekonomiska skäl är att vännen varit för snål.
Den vanligaste anledningen till att en vänskapsrelation avslutas av ekonomiska skäl är att vännen varit för snål. Bild: SYDA PRODUCTIONS

Då kan pengar förstöra er vänskap

Pengar kan ofta vara en källa till konflikt. Det kan till och med bli ett så stort problem att du riskerar att förlora en vänskap.
Var tionde svensk har sagt upp en vänskap just på grund av ekonomi.

ANNONS
|

Möhippan skulle kosta upp emot 30 000 svenska kronor per person. Då valde Carson att inte följa med för att fira sin kompis, skriver CNBC. Hon själv hade nyss flyttat och skulle börja på en ny arbetsplats, och hade helt enkelt inte råd med möhippan. Istället valde hon att fokusera på de kostnader som bröllopet skulle innebära: klänning, boende, mat, dryck och present. Men kompisen kunde aldrig förlåta den missade möhippan och det resulterade i att deras vänskap inte höll.

Enligt en undersökning i USA har fler än var femte amerikan avslutat en vänskap efter ett pengabråk.

ANNONS

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

”Tit for tat”

I Sverige ser det däremot lite annorlunda ut. I en Novus-undersökning från Svea från 2020 visar det sig att en av tio svenskar har avslutat en vänskap på grund av pengar.

Men det är mer ovanligt att avsluta en relation med en partner eller familjemedlem av ekonomiska skäl. Endast två procent respektive en procent uppger att de har gjort det på grund av privatekonomin.

De vanligaste ekonomiska anledningarna till att vänskapsrelationerna avslutas är att vännen i fråga varit för snål eller att man själv betalat mer än sin vän. I kärleksrelationer är det istället tvärtom – att partnern varit för slösaktig är den vanligaste pengaorsaken till uppbrott.

Joakim Sandberg, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, berättar att pengar kan röra sig i två sfärer i vänskapsrelationer. Antingen i den familjära eller den främmande, alltså bland främlingar.

– I bland pratar man om kommunismen i familjen, då är man beredd att ta av var och en efter förmåga till var och en efter behov. Men interagerar man med främlingar är man mer orolig för att bli utnyttjad och vill utbyta ”tit for tat”.

Joakim Sandberg menar på att vänskapsrelationer rör sig emellan familjesfären och främlingssfären.
Joakim Sandberg menar på att vänskapsrelationer rör sig emellan familjesfären och främlingssfären. Bild: Fotograf Johan Wingborg

Man vill alltså att en handling ska återgäldas med en liknande handling.

ANNONS

Vänskapsrelationer kan röra sig i ett långt spann mellan dessa två världar. Man kan vara allt ifrån ytligt bekanta till mer eller mindre familj. I detta spannet finns det också olika mängd tillit som ligger till grund för hur mycket man är beredd att offra för den andre.

Ingen villkorslös vänskap

Även om vänskap handlar om samarbete och tillit finns det en annan sak som väger in i ekvationen: egenintresse. Skulle du vara den som oftast betalar kommer efter ett tag en misstänksamhet planteras i ditt huvud.

– Den riktiga vänskapen uppstår när båda respekterar det här att man litar på varandra. Gör man det behöver man inte räkna på vem som är skyldig vad, men om man tycker att det här har gått väldigt långt så går man över till att tänka i transaktioner, säger Sandberg och fortsätter:

– I bakhuvudet kanske man ändå har någon typ av kalkyl, om det blir väldigt obalans då blir inte bra. I så fall finns det inte villkorslös vänskap – utan man har någon form av villkor. Det finns på något sätt en gräns.

Har du sedan börjat tänka i de banorna är det enligt Sandberg mycket svårt att komma ur det. Misstänksamheten kvarstår medan tilliten försvinner. Enligt Sandberg kan den vänskapen vara svår att reparera, men inte helt omöjlig.

ANNONS

– Den personen behöver bevisa mycket mer.

LÄS MER:Larmet: Nya generationen kan inte hantera pengar – så ska du göra om du blir rik över en natt

LÄS MER:Fyra missar som kan förstöra din semesterresa

LÄS MER:Ulrika och Anders sa upp sig – startade bed and breakfast i Provence

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS