Det här är de populäraste bilarna i Sverige 2024

Marknaden för nya bilar har varit något svag i Sverige under det första halvåret 2024. Men det är framför allt några märken som svenskarna har ögonen på, visar statistiken.

ANNONS
|

Hittills i år har totalt 148 631 nya bilar registrerats, vilket är ett lägre antal än under samma period både 2023 och 2022.

I juli registrerades 16 337 nya personbilar, vilket är 5,6 procent färre jämfört med samma månad förra året. Nästan 60 procent av de nyregistrerade personbilarna var laddningsbara.

När det kommer till elbilar är det framför allt företagskunderna som håller uppe marknaden, då de står för sju av tio registreringar i juli.

Samtidigt har laddmöjligheterna runt om i landet ökat i en stadig takt, med över tusen laddpunkter per månad. Men enligt branschorganisationen Mobility Sweden riskerar utbyggnaden att stanna av ”som en effekt av att takten på elfordonsförsäljningen saktat ned”.

ANNONS

I Göteborg är det 8 332 personbilar som nyregistrerats under året, varav 985 stycken i juli.

Populäraste bilmodellerna i juli

På topplistan är det tydligt att det är svenskt som gäller bland landets bilköpare. Tre av de fem mest populära modellerna kommer från Volvo och samtliga på femitopplistan är antingen helt eldrivna eller någon form av laddhybrid.

Sett till hela året är det samma tre bilar som är de allra populäraste: Volvo XC60, Tesla Model Y och Volvo V60.

Men Volkswagens ID.4 petas ner till en nionde plats, och femteplatsen knips i stället av Volvo EX30.

Med på listan finns även bilar från Toyota, Kia och Polestar.

LÄS MER:Hotet mot Volvo Cars: Tullarna kommer att kosta miljarder

LÄS MER:Här är bästa begagnade bilarna – enligt motorexperterna

LÄS MER:Nya Polestar 4 – en rullande lyxlounge

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS