Nord Stream 1 stängs tillsvidare, meddelar Gazprom.
Nord Stream 1 stängs tillsvidare, meddelar Gazprom. Bild: Michael Sohn

Efter ryska stoppet – gaspriserna rusar i Europa

I fredags meddelade ryska Gazprom att gasledningen Nord Stream 1 stängs på obestämd tid på grund av tekniskt fel. Nu erkänner Ryssland att stoppet är ett svar på Västs sanktioner mot landet.
– Ryssland ser detta som ett totalt krig, de har till och med själva använt begreppet att detta är ett energikrig, säger energianalytikern Samuel Ciszuk.

ANNONS
|

Gaspriserna rusar med 31 procent nu på morgonen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Detta efter det att Gazprom har förlängt stoppet av gasleveranser genom ledningen Nord Stream 1 på obestämd tid. Nord Stream 1 löper från Sankt Petersburg via Östersjön till Tyskland.

Till en början hävdade Gazprom att det var ett läckage som låg till grund för stoppet. På måndagseftermiddagen kom dock ett nytt besked: stoppet är ett svar på västs sanktioner mot Ryssland.

– Självklart blir livet värre för människor, affärsmän och företag i Europa. Och naturligtvis kommer vanliga människor i dessa länder att ha fler och fler frågor till sina ledare, säger president Putins talesperson Dmitrij Peskov enligt Financial Times.

ANNONS

Flyter till Europa via andra pipelines

Peskov säger också att gasleveranserna till Europa inte kommer att återupptas förrän sanktionerna mot Ryssland hävts. Dock fortsätter Gazprom att pumpa gas till Europa via gasledningar genom Ukraina – som under hela kriget varit aktivt – samt genom gasledningen South Stream som går till Turkiet, rapporterar Financial Times.

Energiexperten Samuel Ciszuk, medgrundare till energianalysfirman ELS Analysis, menar att Rysslands stopp av Nord Stream 1 var en uppenbar strategi för att sätta press på Europa – redan innan Peskov gjorde sitt uttalande.

– Stoppet kom efter att G7-länderna diskuterat att införa ett pristak på rysk olja. Istället för att passivt vänta så agerar de på detta viset, så det var inte helt oväntat, säger han.

Påverkar inte detta Rysslands intäkter?

– Det är klart, det är intäkter som de inte får längre. Men Ryssland ser detta som ett totalt krig, de har till och med själva använt begreppet att detta är ett energikrig.

EU: Koppla bort priset på gas

Det europeiska beroende av rysk gas har sedan fjolåret pressat upp priserna på el och energi i hela Europa. I helgen flaggade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att gaspriset på sikt helt ska kopplas bort från prissättningen på el, vilket förhoppningsvis skulle leda till sänkta elpriser på kontinenten. Det är ett förslag som även svenska regeringen står bakom.

ANNONS

Under helgen har regeringen hållit två presskonferenser med anledning av de höga elpriserna. Regeringen föreslog då likviditetsgarantier till elproducentbolagen i ett försök att lugna marknaden. Riksdagen är i eftermiddag extrainkallad för att besluta om likviditetsgarantierna.

Varningarna om ökade elpriser har dessutom smittat av sig på börsen. När Stockholmsbörsen öppnade i förmiddags föll det breda indexet med 2,3 procent – ungefär lika mycket som indexet steg i fredags. Vid 15-tiden på eftermiddagen hade börsen återhämtat sig något och var ned 1,4 procent.

LÄS MER:Göteborgsbolagets lösning på elbristen: Bygga 17 nya små kärnreaktorer i Sverige

LÄS MER:Högre elräkningar – här är elbolagen att akta sig för

LÄS MER:Efter prisrusningen på el: Rekordmånga klagar på elbolagen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS