Einride börjar transportera chips åt Pepsis dotterbolag i England

När ellastbilsmärket Einride var nytt för drygt fem år sedan förklarade en chef från Scania att ellastbilar bara dög till att transportera chips i.
Nu ska de börja transportera chips.

ANNONS
|

När Einride startade som bolag 2017 hade Tesla visat upp sin första ellastbil. Nyttan av helt elektriska lastbilar möttes av skepsis av en del branschföreträdare och en Scaniachef kommenterade Teslas fordon med kommentaren ”den blir nog jättebra för att transportera påsar med potatischips” – apropå hur stor kapacitet den hade.

När Einride sedan provkörde sin första version av en elektrisk, självkörande lastbil, T-podden, gjorde grundaren Robert Falck en grej av det – under uppvisningen hade man proppat in snackspåsar i lastutrymmet.

Men nu står det klart att det elektriska lastbilsmärket med kontor i Göteborg och Stockholm – som erbjuder transportlösningar – faktiskt har fått ett stort uppdrag att transportera snacksprodukter. Det är Pepsi Co och deras dotterbolag, chipsmärket Walkers, som ger Einride i uppdrag att bygga upp ett transportnätverk där man utgår brittiska Midlands – den mellersta regionen i England, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Viktigt vägnät i Storbritannien

Det är Walkers fabriker i Leicester och Coventry som man kommer att transportera gods ifrån och vägnätet i regionen binder ihop de stora städerna London, Sheffield, Manchester, Birmingham och Bristol.

– När vi startade Einride fick vi många negativa kommentarer, som att elektriska lastbilar bara kommer kunna transportera chips och andra lätta varor. Sex år, åtta marknader och en rad tungfraktande kunder senare kan vi äntligen presentera vår första chips-kund, säger Robert Falck i en kommentar till GP.

Einride pekar särskilt på hur mycket mindre koldioxid Walkers och ägaren Pepsi Co kommer att släppa ut med dessa elektriska transporter: 1 600 ton koldioxid på en period på tre år.

– På Pepsi Co är vi fast beslutna att minska vår miljöpåverkan och har som mål att nå nollutsläpp till 2040, säger Archana Jagannathan, hållbarhetschef på Pepsi Co UK i en kommentar.

– Vårt partnerskap med Einride är ett litet men viktigt steg mot det målet.

LÄS MER:Så utmanar Einride jättarna – vill hellre vara Stena än Volvo

LÄS MER:Göteborgsbolaget först med självkörande lastbilar – i USA

LÄS MER:Einride i storaffär med Scania om ellastbilar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS