Alexander Piauger: Jag är allergisk mot spartips – så får jag mer pengar

När den nya folksporten – sparandet – sveper över nationen är inga segrar för små. Men de präktiga spartipsen står mig upp i halsen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Sommaren står för dörren och tiden är inne för ännu fler spartips. De dyker upp överallt – hela tiden. I tidningen tipsar någon om att använda sin balkong till att odla kryddor själv. På Instagram påminner någon annan om att bara ha en strömningstjänst åt gången.

Och i Göteborgs-Postens spalter rider snålhetsfundamentalisternas egen överstepräst, mångmiljonären Günther Mårder, in för att rädda svenska semesterkassor.

Enligt honom borde semestern vara billigare än vardagslivet, eftersom man under ledigheten har mer tid till att planera sina inköp. Njutning är att bläddra igenom reklambladen i lugn och ro i jakt på nästa klipp. Han tipsar också om att att åka ut i skogen i Hälsingland och parkera, något han minns som ”fantastiskt roligt” under sin egen barndom.

ANNONS

Martin Luther fan club Scandinavia.

Själv är jag skeptisk till den här typen av resonemang. De är slagkraftiga, men också förrädiskt förskönande.

Alla kostnader måste räknas in

En balkong att odla på i Göteborg kostar uppskattningsvis hundratusentals kronor – och en kvadratmeter hyresrätt i genomsnitt hundra kronor i månaden. Dessutom behövs krukor, jord och fröer. Vad den hemodlade tomaten till slut kostar är i skrivande stund oklart. Men det skulle förvåna mig om vi storstadsbor skulle lyckas lösa grönsaksproduktionen billigare hemma på balkongen än vad gästarbetare på enorma industriella spanska plantage gör.

Det finns också kostnader som inte är monetära. Dessa är oftast helt borttagna ur sparambassadörernas kalkyler, där pengar är den enda måttstocken. Vill du läsa under semestern behöver du faktiskt inte betala 169 kronor för en intressant bok, det går lika bra att gå ner till Willys och hämta lite gamla kvitton. Läsning som läsning, men den ena är gratis.

På samma vis kan man resonera när det kommer till strömningstjänster. Om du nu ska soffpotatisa bort ditt liv kan det ju finnas ett värde i att göra det till ett kvalitetsprogram.

Fokusera på de stora sakerna

Jag förespråkar självklart inte det hejdlösa slöseriet. Att vara rädd om sina och andras pengar är ett uttryck för respekt. Men den ritualmässiga fixeringen vid småsaker är inte sund, snarare ett symptom på någon slags ekonomisk ätstörning.

ANNONS

I många-bäckar-små-andan är ingen besparing för liten. Det är delade diskmaskinstabletter och medhavda påsar i affären. Varje krona räknas – oavsett hur mycket ansträngning som krävs för att spara den.

Själv tänker jag precis tvärt om.

Min energi när det kommer till att tänka på sparande är inte oändlig, snarare ganska begränsad. Därför är det logiskt att fokusera på de stora sakerna.

Bil, räntor, bostad, pendling och barn. Där snackar vi tusenlappar varje månad – och sannolikt finns de största besparingarna också där. Här behöver jag lägga tid och kraft för att utöva kostnadskontroll.

Flera tusen års salvia

Att genomföra sparåtgärder på sina största utgifter kan få verklig effekt. En genomsnittlig bil kostar exempelvis mellan 5 000 och 10 000 kronor i månaden, vilket motsvarar ett par tusen års prispressad salvia. Har du koll på dina största utgifter, så kan du säkerligen leva med att något konto för 59 kronor ligger och skvalpar.

Att förhandla sin ränta eller byta till en billigare bil kan spara stora pengar. Men jag vill också slå ett slag för spartipset att tänka igenom vad man vill med sitt liv.

Gillar du att bo på landet? Eller kanske att äta gott? Eller kanske vill du resa? Eller är det viktigaste att ha en finare bil än grannen? Vi är alla olika när vi kommer till vad vi uppskattar mest. Oavsett vad det är, så går det att prioritera och använda pengarna där de gör mest nytta.

ANNONS

En annan påminnelse är att det inte är förbjudet att tänka på sina intäkter. Ett nytt jobb med några tusen mer i månaden är ett tillskott av en storleksordning som är ganska svår att kompensera för genom att bläddra i reklamblad.

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

Vilken sorts tillgång har du mest brist på?

I de besatta spararnas logik mäts allting i pengar – och bara i pengar. Alla andra tillgångar tillskrivs värdet noll i ekvationen. Den extra tid det tar i anspråk att odla sina grönsaker i stället för köpa i affären betraktas som helt värdelös.

En semester är en möjlighet att lägga ännu mer tid och kraft på att spara.

Men vilka tillgångar är det du egentligen har brist på?

Det kan absolut vara pengar. Men det kan också vara tid, ork eller varför inte mening.

Att bränna sina pengar på en efterlängtad middag eller på en resa med nära och kära behöver inte vara ett uttryck för slösaktighet. Tvärt om kan det vara ett ekonomiskt rationellt beslut. Ett sätt att växla tillbaka intjänade pengar mot en annan tillgång, som vi behöver ännu mer.

Rik som fattig så har vi bara ett liv. Är det inte värt mer än att slösas på blötlagda bönor i Hälsingland?

Inget ont om Hälsingland.

ANNONS

LÄS MER:Günther Mårders spartips inför semestern

LÄS MER:Här är idrottsprofilernas bästa spartips och investeringar

LÄS MER:Sparprofilens tips: Här är ekonomiska målen att satsa på

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS