En Nissan Leaf i Massachusetts. Arkivbild.
En Nissan Leaf i Massachusetts. Arkivbild. Bild: Scott Eisen/AP/TT

Elbilsleasing rusar i USA – kan kosta 200 kronor

Antalet bilister som leasar sina fordon ökar i USA, särskilt för elbilar. Ett kryphål i stödreglerna bidrar till att andelen nya elbilar som leasas nu är uppe i en tredjedel – och till att en ny bil i extrema fall kan kosta bara några hundralappar per månad.

ANNONS

Liksom på många andra håll i världen har USA:s nybilsmarknad haft svårt att återhämta sig efter pandemin och höga räntor. Men när många kunder tvekar inför ett regelrätt köp lyckas bilhandlarna locka allt fler med leasing.

För nybilsmarknaden som helhet är andelen leasade bilar nu uppe i 19 procent, en ökning med några procentenheter på drygt ett år. Men den riktiga rusningen märks bland elbilarna: från 11 till 32 procent, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Anledningen stavas till stor del snåriga subventioner. President Bidens stödpaket IRA satte hårda regler för vilka elbilar som får upp till 7 500 dollar (76 000 kronor) i skatterabatt. Men för leasade bilar är kraven mycket lägre.

ANNONS

I kombination med varierande stöd på delstatsnivå, samt rabatter från bilföretagen, kan det ge extrema effekter. Det kanske lägsta priset Bloomberg hittat den gångna sommaren var elmodellen Nissan Leaf i Colorado, som där gick att leasa för 20 dollar i månaden. "Det är mindre än en tank bensin", skriver nyhetsbyrån.

ANNONS