Elbolag vill riva bundna avtal

Elpriserna kan bli högre än någonsin och det skapar oro – även för elbolagen. Nu vill flera av dem säga upp fleråriga elavtal med privatkunder med hänvisning till klausulen force majeure, enligt källor till Ekot.
– Det är elbolag som precis har fått 250 miljarder, säger statsminister Magdalena Andersson till Aftonbladet.

ANNONS
|

Många elkunder har i dag långa elavtal med lågt pris per kilowattimme. De fasta avtalen är ofta tecknade på tre eller fem år vilket gör dem förmånliga för privatkunder.

Men inte för elbolagen.

Skenande elpriser under en längre tid är ett mardrömsscenario för elbolagen. Deras ekonomi riskerar att påverkas drastiskt.

Därför undersöker nu flera elbolag möjligheten att kunna säga upp redan ingångna flerårsavtal med hänvisning till en så kallad force majeure, en oförutsedd händelse, uppger flera källor till Ekot.

Den oförutsedda händelsen de syftar på är dagens situation med strypta gasleveranser och höga elpriser som kommit av kriget i Ukraina.

ANNONS

Fler anmälningar än vanligt

LÄS MER:Efter prisrusningen på el: Rekordmånga klagar på elbolagen

LÄS MER:Göteborgsbolagets lösning på elbristen: Bygga 17 nya små kärnreaktorer i Sverige

Att elleverantörsbolagen har det tufft har varit tydligt ett tag. Redan i slutet av augusti hade det kommit in rekordmånga anmälningar och klagomål till tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen. Även Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden har fått in betydligt fler anmälningar för perioden än vad som är brukligt.

Enligt Sanna Westman Carling, analytiker vid Energimarknadsinspektionen, är många av klagomålen kopplade till de höga elpriserna.

– Vi upplever att vissa elhandelsföretag agerar på ett vis vi inte sett tidigare. Vissa bolag bryter avtal med kunderna helt enkelt eftersom de inte har råd att låta kunden betala ett för lågt fast pris, säger hon.

Sanna Westman Carling menar att detta tillvägagångssätt inte är lagligt.

– Det är ett avtalsbrott. Varken kunden eller företaget får ändra på avtalet på något sätt.

Får kritik: automatiskt förlängda avtal till högre priser

Många anmälningar som trillat in under 2022 handlar om hur kunder med rörliga och fasta elavtal plötsligt får kraftigt höjda fakturor. Deras avtal har då löpt ut, och elhandelsbolagen har automatiskt bundit kunderna till rörliga tillsvidareavtal eller med kraftigt höjda fastpristariffer.

Att automatiskt förlänga ett tidsbestämt avtal när kunden inte tagit ett aktivt val om förlängning av elleverans är inte olagligt i sig, men enligt lagen för konsumentskydd vid automatisk avtalsförlängning samt ellagen behöver bolagen att meddela kunden om de ändrade villkoren. I många fall har detta inte skett.

ANNONS

– Det står i ellagen, vid automatisk avtalsförlängning ska bolagen meddela konsumenten om avtalet 90-60 dagar innan det löper ut. Får man som konsument ingen, eller bristfällig, information har vi sett att avtalet ofta blir flera kronor dyrare per kilowattimme än vad det borde vara, säger Thomas Björkström, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Minister kallar till möte angående elbolagen

Statsminister Magdalena Andersson säger till Aftonbladet att hon ser väldigt allvarligt på att hävda force majeure och att hon bett finansmarknadsminister Max Elger att omedelbart kalla till sig elbolagen, konsumentverket och allmänna reklamationsnämnden för att reda ut frågan.

– Hushåll har tecknat avtal för att ha en trygghet. Här behöver vi höra hur elbolagen nu tänker. Det är elbolag som precis har fått 250 miljarder i likviditetsgarantier från svenska folket.

Under en pressträff på onsdagseftermiddagen sa Max Elger att ett av över hundra elbolag uppgett för branschorganisationen Energiföretagen att man överväger att hävda force majeure för att bryta bundna avtal.

LÄS MER:Så mycket el drar dina hushållssysslor

LÄS MER:Efter prisrusningen på el: Rekordmånga klagar på elbolagen

LÄS MER:Experten: Så väljer du rätt elavtal när priset rusar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS