Klara Brynge satsar på smyckedesign - och är säker på att hon valt rätt bana.
Klara Brynge satsar på smyckedesign - och är säker på att hon valt rätt bana.

En av fyra vill byta yrke

ANNONS
|

En av fyra uppger att de valt fel yrke och lika många känner sig osäkra på om de valt rätt arbete.

-Det är tråkigt tycker jag, eftersom det visar på ett missnöje. Å andra sidan behövs det dynamik på arbetsmarknaden, säger karriärcoachen och författaren Nina Jansdotter.

Enligt en arbetsmarknadsundersökning som gjorts av rekryteringsfirman Kelly Services i 33 länder, framkommer att 26 procent av svenskarna vill byta jobb.

Många vill byta, men färre kan eller vågar. Få människor kastar sig ut utan fallskärm. Speciellt i ett osäkert konjunkturläge, tror Nina Jansdotter.

-Man kan tänka sig att siffran ökar i en lågkonjunktur. När det finns färre jobb är det fler som inte vågar. Man vill inte vara sist in och först ut på det nya jobbet.

ANNONS

Samtidigt är jobbyten betydligt vanligare nu än förr.

Förr gjorde många karriärer inom stora organisationer, men enligt Mats Lindgren på framtidsanalysföretaget Kairos Future är det allt färre som får guldklocka för lång och trogen tjänst.

Det som gör att vi funderar på att byta är att vi upplever brist på utvecklingsmöjligheter och tycker att vi har en dålig chef som inte ser oss.

-En större andel av befolkningen finns i branscher där jobbet blir en plats för personlig utveckling. Fler och fler blir otåliga och vill röra på sig, säger Mats Lindgren.

Tina Johansson, studievägledare på Hvitfeldtska gymnasiet, håller med.

-Det klart att det är klokt att välja rätt från början men det är inte säkert att det är det som känns rätt senare. Dels därför att man själv utvecklas, dels för att ens livssituation och arbetsmarknaden förändras.

Det finns branscher där yrkesutövarna vill stanna kvar men en hårdnande arbetsmarknad gör det svårt.

-Det gäller att hitta sin egen nisch och vara skicklig på att promota sig själv, konstaterar Mats Lindgren.

Att välja det alternativ som känns bäst i stunden, är ändå Tina Johanssons främsta tips.

Om man själv har tagit ett beslut för att det kändes rätt är det lättare att stå för det även när det inte känns rätt längre, säger hon.

ANNONS

ANNONS