Nu finns Fortnite tillgängligt för mobilerna igen, efter att Epic Games släppt en egen appbutik.
Nu finns Fortnite tillgängligt för mobilerna igen, efter att Epic Games släppt en egen appbutik. Bild: Henrik Montgomery/TT

Epic Games släpper egen appbutik till mobiltelefoner

På fredagen har Epic Games släppt en egen appbutik för mobiltelefoner, där deras spel finns tillgängliga. Beskedet kommer efter en lång dispyt med Apple och Google.

ANNONS

Epic Games är spelbolaget bakom framgångssagan "Fortnite", liksom en av världens mest använda spelmotorer, Unreal Engine.

Under fredagen kom Epic Games med beskedet att de lanserar en egen appbutik, Epic Games Store, till mobiltelefoner världen över. Där kommer det vara möjligt att ladda ner deras egna spel, bland annat Fortnite.

I en intervju med SvD säger företagets vd Tim Sweeney till tidningen att målet är att nå 100 miljoner användare till slutet av året.

Långvarig konflikt med Apple och Google

En av anledningarna att Epic Games nu lanserar sin egna butik är på grund av en flera år lång konflikt med Apple och Google, som i grunden handlar om hur användare på ska betala för deras spel.

ANNONS

– Det är nedslående att Apple och Google är så uppenbart ohederliga, säger Tim Sweeney till SvD.

Epic lämnade 2020 in stämningsansökningar mot Google och Apple med hänvisning till att de två techjättarna tar en del av pengarna när användarna köper appar via deras butiker, något som vissa utvecklare menar fungerar som en orättvis "skatt" eftersom detta inte går att komma runt. Samma år blockerades Fortnite från App Store och Google Play.

Enligt Tim Sweeney gör Apple det även väldigt krångligt för användare att försöka ladda ner Epic Game Store genom den inbyggda funktionen Appstore.

Genom lagpaketet DMA (Digital Markets Act) tvingas Apple och Google att tillåta andra app-butiker än bara de egna.

LÄS MER:Apple backar om svenska spelföretaget

LÄS MER:Jätteavtal mellan Disney och "Fortnite"-skaparen

LÄS MER:Fortnite-skaparna vinner mot Google

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS