Facken vill stoppa flyttlass

ANNONS
|

- Konstigt att lägga ner när vi är lönsamma, har en unik teknik och en växande orderbok, säger Mats-Olof Wikander, ordförande i IF Metall-klubben på Forbo i Sisjön.

Den 17 november förra året varslade ledningen för Forbo samtliga 90 anställda vid vinylgolvsfabriken i Göteborg/Sisjön. Huvudskälet stavades överkapacitet. Forbo ville helt lägga ner fabriken och flytta produktionen till företagets anläggning i Coevorden i Holland.

- Ett oerhört tråkigt besked att ge, här finns så oerhört lojala medarbetare, säger Johan Bengtsson, vd Forbo Project Vinyl i Sisjön. Men det finns en överkapacitet och då måste vi koncentrera verksamheten för att stå oss i konkurrensen.

ANNONS

Besked kom som en kalldusch för de anställda: 55 kollektivanställda och 35 tjänstemän, många trotjänare

- Det har inte varit roligt alls, hur ska en 55-plussare hitta ett nytt jobb, frågar Mats-Olof Wikander, IF Metall-klubben.

- Själv är jag en rookie med bara 20 år på Forbo. Många har jobbat här 30 år och börjat direkt efter skolan.

När nu den första chocken efter nedläggningsbeskedet lagt sig tänker facken agera. Metall, Unionen och Ledarna har kallat in två löntagarkonsulter för att undersöka förutsättningarna för överlevnad. En översyn om vad det kostar att avveckla, jämfört att flytta produktion till Holland.

- Vi hoppas få förståelse för våra argument, säger Mats-Olof Wikander, IF Metall på Forbo. Vi vill visa att vi kan, att vi har kompetens bland de anställda och modern produktionsteknik som tål konkurrens. Dessutom går vi med vinst.

Wikander känner stor uppslutning bland medlemmarna i räddningsaktionen för Forbo. Inte minst för att bevara den sista svenska spillran av en golvtillverkning som började i Forshaga redan år 1896.

Löntagarkonsulterna ska komma med sin rapport den 28 februari. Den 2 mars återupptas förhandlingarna där företagets grundbud är nedläggning med början vid halvårsskiftet 2010. Kvar blir då endast det nordiska marknadsbolaget.

ANNONS

En schweizisk internationell koncern med 6 500 anställda.

Inom Forbo Flooring (golv) arbetar 3 000.

Övriga divisioner: Bonding system – lim och Movement – transportband.

Senaste avvecklade enhet: Tibro april -08, då 140 fick gå.

Mest kända säljare Forshaga golv: Lennart Johansson, UEFA-president 1990-2007.

ANNONS