Flygbolagen slår larm om att kraftiga förseningar kan komma att vänta europeiska resenärer. ”Det har länge funnits ett behov av att effektivisera luftrummet i Europa”, menar Norwegians kommunikationsdirektör, Charlotte Holmbergh.
Flygbolagen slår larm om att kraftiga förseningar kan komma att vänta europeiska resenärer. ”Det har länge funnits ett behov av att effektivisera luftrummet i Europa”, menar Norwegians kommunikationsdirektör, Charlotte Holmbergh. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Flygkaos kan vänta Europa – 5 000 förseningar per dag

Flera flygbolag i Europa varnar för kraftiga förseningar i sommar. Branschorganisationen Airlines for Europe anser att det europeiska flygrummet ”håller på att fallera”.
”Det har länge funnits ett behov av att effektivisera luftrummet i Europa” menar Norwegians kommunikationsdirektör, Charlotte Holmbergh, enligt NRK.

ANNONS
|

Det är branschorganisationen Airlines for Europe som slår larm om kraftiga förseningar inom flygtrafiken. Organisationen består av 17 olika flygbolag där bland andra Lufthansa, Air France, Finnair och KLM ingår. I ett pressmeddelande skriver de att det europeiska luftrummet ”håller på att fallera”.

Enligt statistik som Airlines for Europe hänvisar till ökade förseningarna kraftigt för flygbolagen inom organisationen under den sista veckan i juni jämfört med samma period förra året.

Sammanlagt ska de ha drabbats av 900 000 minuters förseningar där över 36 000 flyg påverkats under perioden 26-30 juni och i pressmeddelandet skriver de:

”Detta motsvarar i genomsnitt över 5 000 försenade flyg per dag eller över 200 försenade flyg per timme, vilket påverkar cirka sex miljoner passagerare.”

ANNONS

Minskad flygledningskapacitet bakom förseningarna

Bakgrunden till förseningarna ska utöver det dåliga vädret vara minskad flygledningskapacitet i kombination med otillräcklig samordning mellan de nationella flygtrafiktjänsterna, enligt Airlines for Europe.

Flygbolaget Norwegian är en av de 17 medlemmarna i organisationen. Företagets svenska kommunikationsdirektör, Charlotte Holmbergh, anser att åtgärder behöver vidtas och skriver i ett mejl till NRK:

”Det har länge funnits ett behov av att effektivisera luftrummet i Europa för att förkorta flygtiderna och minska risken för förseningar och inställda avgångar.”

Dessutom menar Holmbergh att förseningar inte bara är negativt för resenärer utan också leder till högre koldioxidutsläpp om flygplanen behöver vara i luften längre än planerat.

LÄS MER:Eva-Lena från Göteborg har varit flygvärdinna i 37 år – hit åker hon själv på semester

LÄS MER:Högt tryck på sista minuten-resor

LÄS MER:Landvetter flygplats om hotade tågsatsningen: ”Genuin oro”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS