Ford lämnar Göteborg

ANNONS
|

Generalagenten för Ford i Sverige, Ford Motor Company AB, flyttar om ett halvår från bilstaden Göteborg till Stockholm för att komma närmare kunderna.

- Vi flyttade till Göteborg 2002 i samband med samgåendet med Volvo. Sedan dess har vi suttit i Göteborg. Så det blir en flytt tillbaka till Stockholm kan man säga, Fredrik Nilsson, ställföreträdande pr-chef på Ford Motor Company.

Det är nu fem år sedan Geely köpte Volvo Cars av Ford och efter det finns inte samma behov av att ha kontoret på Västkusten.

- Det är inget beslut som fattats över en natt, utan har diskuterats fram och tillbaka. Men hur lång tid vet jag inte. Det är ett strategiskt beslut från Ford centralt så det är inte ett enskilt svenskt beslut.

ANNONS

Beslutet togs i juni och den 35-hövdade personalen fick beskedet i förra veckan. De har nu en månad på sig att bestämma om de vill följa med i flytten till Stockholm, som är planerad att ske den 1 april 2016.

Det handlar om allt från produktchefer, produktspecialister, ansvariga för garantihantering, servicespecialister och tekniska specialister som har kontakt med Fords återförsäljare runt om i landet.

- Vi är ungefär 35 personer som påverkas av detta. Men alla har kvar sin anställning och är erbjudna att flytta med.

Det finns idag inget uttalat om att minska eller öka personalen i samband med flytten.

Många fordonsföretag lyfter ofta fram fördelen av att vara på plats i Göteborgs fordonskluster, men det gäller inte på samma sätt för Ford Motor Company, enligt Fredrik Nilsson.

- För oss handlar det om att komma nära affären och där kunderna faktiskt finns. Ford upplever att det finns en viktig del av infrastrukturen i Stockholm . En stor mängd av de beslutsfattande delarna i företag och myndigheter sitter baserade i Stockholm. Och företagsförsäljningen är en viktig del av bilförsäljningen i Sverige, säger Fredrik Nilsson.

FAKTA:

ANNONS

Ford Motor Company AB bedriver import och försäljning av personbilar, lastbilar och reservdelar i Sverige och är helägt av amerikanska Ford Motor Company Inc, USA

Bildades 1924 och har sedan dess skött all import och distribution av Fordbilar på den svenska marknaden.

2002, tre år efter att Ford köpt Volvo Personvagnar, flyttades generalagentens kontor från Stockholm till Göteborg.

ANNONS