Förre Volvo-vd:n Olof Persson om att få sparken: ”Det är vad det är”

Som ny vd för Fiat-koncernens lastbilstillverkare Iveco är Olof Perssons mål att utmana sin gamla arbetsgivare – AB Volvo. Nu berättar han om det hastiga avskedet från den göteborgska lastbilsjätten.

ANNONS
|

I april 2015 meddelade AB Volvos styrelse att den dåvarande vd:n Olof Persson fått sparken och att Martin Lundstedt rekryterats till posten från huvudkonkurrenten Scania.

Sedan 1 juli i år, knappt tio år senare är Olof Persson åter aktuell som vd för ett europeiskt lastbilsbolag – Fiatfamiljens kommersiella fordonstillverkare Iveco.

Vill utmana sin gamla arbetsgivare

Då Iveco är en av de mindre lastbilstillverkarna på kontinenten sett till marknadsandelar är Olof Perssons mål att ta upp fajten med konkurrenterna. Även när det kommer till tunga lastbilar, det vill säga hans tidigare arbetsgivare AB Volvo. Det säger han i en intervju med Dagens industri.

ANNONS

På frågan om vad han tänker kring den hastiga sortin från Volvokoncernen för drygt nio år sedan svarar han:

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag är en person som lever i nuet och det hände för tio år sedan – det är vad det är.

Efter att Martin Lundstedt tagit över rodret har AB Volvo vuxit och ses som ett välmående bolag i dag. På frågan om han varit del i att kratta manegen för sin efterträdare, svarar Olof Persson:

– Jag ger mig inte in i den diskussionen. Jag vet vad vi gjorde under min tid, men jag har lämnat det bakom mig och kan bara konstatera att Volvo har haft en väldigt bra utveckling och att jag nu får ställa in mig på att konkurrera med bolaget snarare än att bara älska det.

”Det brukar bli som det blir”

Sedan marknaden och styrelsen tvingade bort honom från topposten i Volvo har Olof Persson inte haft ett operativt uppdrag förrän nu.

Att återigen få ta över ledartröjan har dock inte varit det huvudsakliga målet, förklarar Olof Persson.

– Jag har aldrig planerat min karriär på det sättet, utan det brukar bli som det blir. Jag fick frågan och kände att jag har mer att ge och om jag då kan bidra med min erfarenhet och stödja och leda det här bolaget så är det bara roligt.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS