Framtidens Volvo-bilar får superdator

Kommande Volvo-bilar får fyra gånger snabbare datorer än vad som redan är installerade i helt nya EX90. Samarbetet med amerikanska Nvidia gör att man kommer att kunna ha generativ AI när bilarna ska kunna köra själva.

ANNONS
|

I EX90, den stora elektriska suven, har Volvo för första gången placerat en kraftfull central dator som styr körförmåga och andra egenskaper i bilen. Något som marknadschefen och vice vd:n Björn Annwall menar är unikt.

– Vi är den första europeiska biltillverkare som har en mjukvarudefinierad bil med centraldator.

Den datorn är utvecklad av amerikanska Nvidia. Egenskaper till bilen kan till datorn laddas ned via molnet – så kallad ”over the air update”. Samarbetet med amerikanska Nvidia under flera år innebär att EX90 har en dator som klarar av 250 biljoner beräkningar per sekund – vilket för en lekman betyder att bilens dator är kraftfullare än de flesta avancerade speldatorer är idag.

ANNONS

Smartare självkörande bilar

Nu kommer denna redan kraftfulla dator att bli ännu kraftfullare, meddelar Volvo Cars. Framtida bilar ska använda Nvidias chip Drive Thor, som har en beräkningskapacitet på tusen biljoner per sekund – fyra gånger snabbare än i EX90.

– Det här är bekräftelse av Nvidia som bas för får datorplattform, som vi kommer att uppgradera i framtiden.

– Det är en väldigt kraftfull dator vi talar om här.

Mer intressant för allmänheten är vad man kommer att kunna göra med denna beräkningskapacitet. Bilarna ska kunna övergå till en högre grad av självkörande förmåga – och köra ännu bättre själva. Enligt Volvo Cars kommer man även kunna använda generativ AI i bilarna, alltså där bilarna kan beräkna mycket själv och ta ansvar för körningen.

– Med Nvidia Drive Thor i våra framtida bilar så blir vår egen utvecklade mjukvara skalbar över hela vår produktlinje, vilket hjälper till att förbättra säkerheten i bilarna och skapar en förstklassig användarupplevelse, samtidigt som det sparar kostnader och förbättrar våra vinstmarginaler, säger Volvo Cars vd Jim Rowan i ett uttalande.

Utvecklingschefen Anders Bell förklarar att bilens respons blir bättre med generativ AI.

– Vi kan köra GPT4 i våra bilar, generativ AI. Det gör det möjligt att köra ”edge computing”, säger utvecklingschefen och syftar på att bilens datorsystem själv kan analysera data från sensorer på ett korrekt sätt.

ANNONS

Träning med superdator

Anders Bell betonar att man inte utvecklar självkörande teknik för sakens skull utan för att säkerheten ska förbättras.

– På säkerhetssidan fokuserar vi på noll olyckor genom automation. Till slut kommer vi nå full automatisering och självkörande bilar. Men det resan mot noll som leder dit.

Volvo Cars AI-bolag Zenseact, som utvecklar mjukvaran till de självkörande bilarna, kommer också att använda Nvidia-system, för att synkronisera utvecklingen, ett system som heter DGX. Det underlättar för bilarna att lära sig köra själva, enligt pressmeddelandet.

– Nvidias DGX AI superdator kommer att göra vår AI-träning mycket kraftfullare, vilket gör vårt AI-träningsdatacenter till ett av de största i Norden, säger Volvo Cars utvecklingschef Anders Bell.

LÄS MER:Volvo XC90 uppdateras tydligt – ny dator och utseende

LÄS MER:Volvo Cars bekräftar till slut EX60-suven – ska byggas i Torslanda

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS