Garant slopar plastlock på utvalda mejeriprodukter

Garants mejeriförpackningar har genomgått en förändring som vissa kanske redan märkt av i kyldisken. Fem av deras mejerivaror säljs inte längre med lock, utan enbart med ett aluminiumöverdrag.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

• Axfood-märket Garant har slopat plastlocken på fem av sina mejeriprodukter för att minska plastanvändningen, vilket beräknas spara cirka 20 ton plast per år.

• Beslutet är en del av Axfoods hållbarhetsmål att reducera plast med 25 procent och gäller främst mindre förpackningar som ofta används direkt.

• Konsumenter uppmanas att använda aluminiumöverdraget, återanvända lock från andra produkter eller använda återanvändbara silikonlock för att försluta förpackningarna.

I november förra året slutade Lidl Sverige med plastlock på två av sina produkter. Nu har Axfood-märket Garant följt i deras spår och slopat plastlocken på fem av sina mejeriprodukter.

Sedan i maj säljs de utan tillhörande plastlock.

– Det är många som funderat över varför locken har försvunnit. Så där har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga i butiken, säger Nadja Dahlgren, förpackningsutvecklare på Dagab, som arbetar med Axfoods och Garants förpackningar.

Det här är produkterna som påverkas

Redan 2018 satte Axfood ett hållbarhetsmål om att minska sin plastanvändning med 25 procent – något som de menar att de inte kommer att nå utan att göra förändringar. Tidigare har företaget jobbat med att förändra sina juiceförpackningar och att minska mängden plast som används i deras kött-tråg.

ANNONS

Nu är det några av deras crème fraiche- och gräddfilsförpackningar som plastbantas. Garant beräknar att det här kommer att spara cirka 20 ton plast om året från att komma ut på marknaden.

– Det är ett steg på vägen mot att skapa mer hållbara förpackningar, säger Nadja Dahlgren.

– Det är inget lätt beslut. Det är stora volymer som vi sätter på marknaden. Och man måste hitta sätt att göra det utan att riskera livsmedelssäkerhet, matsvinn eller transporter.

Garants produkter där locket slopas

Det här är produkterna som inte längre kommer med plastlock:

• Garant Crème fraiche 32%, 2dl

• Garant Crème fraiche lätt, 13%, 2dl

• Garant Crème fraiche, lätt, 8% 2dl

• Garant EKO Crème fraiche 32%, 2dl

• Garant EKO Gräddfil 3dl

Nadja Dahlgren säger att en av anledningarna till att man valt de mindre förpackningarna på två till tre deciliter, i stället för de stora på fem deciliter, är då en del kunder använder upp hela förpackningen direkt.

– De stora är en produkt som man ofta använder många gånger, medan fler använder upp de mindre burkarna, säger Nadja Dahlgren.

Men att locket försvinner kommer inte att få någon påverkan på priset på produkterna. Nadja Dahlgren menar att det inte heller att det kommer innebära någon större besparing för företaget.

– Rent kostnadsmässigt så har inte förändringen en stor påverkan på priset. Men det är inte kostnaden som är drivande i förändringen. Vårt tidigare lock är ett standardlock som produceras i stora volymer och har ingen hög kostnad.

ANNONS
Nadja Dahlgren är förpackningsutvecklare på Dagab, som arbetar med Axfoods och Garants förpackningar.
Nadja Dahlgren är förpackningsutvecklare på Dagab, som arbetar med Axfoods och Garants förpackningar. Bild: Elin Andersson

Så kan du tänka kring förseglingen

Nadja Dahlgren säger att produkterna inte kommer få en lägre hållbarhet utan plastlock om man återsluter den på andra sätt.

– Vår utgångspunkt är inte att du ska ha den helt öppen, utan att antingen försluta den med aluminium-oblatet eller med ett annat lock.

Hon tipsar om att det är enklare att försluta förpackningen om man inte öppnar den helt. För den som gärna vill ha ett lock på så är hennes tips att antingen spara ett lock från en annan produkt som man återanvänder, eller att köpa ett återanvändbart silikonlock.

– Vi förstår att det kan vara svårt att förändra sina beteenden som konsument. Men vi måste också ta vårt ansvar att försöka leda konsumenten till att tänka lite annorlunda. Det är små förändringar som vi behöver göra som kan göra en ganska stor skillnad.

Under en kort period när de locklösa produkterna lanserades hade de vad Nadja Dahlgren kallar för kvalitetsproblem med aluminiumdelen av förpackningen, vilket gjorde att man inte kunde återförsluta den ordentligt.

– Oblaten består av två material. Dels aluminium och sen har man ett skikt av plast för att kunna försegla det. Och de ska vara i ett stycke. Men det som hände var att den hade delat sig, vilket många konsumenter funderade på varför det såg ut så, säger Nadja Dahlgren.

ANNONS

Nu menar hon att det löst sig och att alla de nya förpackningarna ska vara ordentligt förseglade.

LÄS MER:Återkallanden av livsmedel vanligare

LÄS MER:Därför sitter korken fast på ditt mjölkpaket

LÄS MER:Nu ska varenda plastkork i hela EU sitta fast – hög tid att lära sig kork-tricket

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS