Götene sålde tomter för en krona per kvadratmeter – blev världsnyhet

Tomter för en krona per kvadratmeter har satt Götene på världskartan. Efter att CNN plockat upp nyheten och kampanjen blivit viral över hela världen har kommunen tvingats pausa försäljningen.
– Vi har blivit totalt nedringda. Man får nypa sig i armen, säger Johan Månsson (GF), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

• Götene kommun erbjuder tomter för en krona per kvadratmeter, vilket har fått enorm uppmärksamhet internationellt via CNN och andra stora medier.

• Kampanjen genererade över tusen ansökningar på bara några dagar, vilket har tvingat kommunen att pausa försäljningen temporärt.

• Trots det oväntade intresset planerar Götene att återuppta försäljningen med nya krav och förtydliganden i augusti.

Den här sammanfattningen är skriven med stöd av AI-verktyg från OpenAI och har granskats av GP:s journalister.

Läs vår AI-policy här.

Vissa tomter har varit till salu i nästan 20 år, andra ligger utspridda i nybyggda bostadsområden i olika orter i kommunen. När samhällsbyggnadskontoret i Götene kommun föreslog ett nytt försäljningsgrepp för att få de 29 strötomterna sålda anade de knappast att det några månader senare skulle leda till direktsändningar i CNN och uppskjutna semestrar för kommunanställda.

– Vackra bilder över Götene har tryckts ut över hela världen. Det är som att vinna på jackpot för vår kommun, det är för bra för att vara sant egentligen, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Månsson (GF).

I mars publicerade kommunen ett pressmeddelande om de billiga tomterna – samtliga områden som ingår i kampanjen skulle kosta en krona per kvadratmeter med försäljningsstart i början av april.

ANNONS

Men köpen kommer med flera krav. Ett viktigt sådant är byggnadskravet: inom 24 månader efter tillträdesdatumet ska en permanentbostad stå färdig på tomten, annars har kommunen rätt att återta den.

Vi såg en viral och medial snöboll börja rulla över jordklotet.

– Det finns ju andra kommuner som har gjort liknande kampanjer, framför allt Hylte kommun som vi kollade på. Vi kände att det var rätt läge och att det var en typ av marknadsföring som vi skulle nå ut med, säger Johan Månsson.

Och ut nådde det.

”En viral snöboll”

Redan under de första veckorna såldes tre tomter – ett resultat kommunen var nöjda med, men som enligt Johan Månsson nästan känns lite "fånigt” såhär i efterhand.

Fakta: Det krävs för att köpa en av tomterna i dagsläget

Byggnadskrav – köparen förbinder sig att bygga en permanentbostad på tomten. Med permanentbostad menas ett fast hus med i Sverige normal standard som man kan bo i året runt. Det gäller alltså inte attefallshus, tiny house eller motsvarande.

Färdigställt hus – huset ska vara färdigställt senast 24 månader från och med tillträdesdatumet.

Svenskt bankkonto – Köpare/ägare till fastigheten behöver ha ett svenskt bankkonto för att kunna betala tomten och genomföra köpet.

Är byggnationen inte färdig inom 24 månader från och med tillträdesdatum krävs köparen på en tilläggsköpeskilling på 100 000 kronor. Kommunen har dessutom rätt att återta tomten om man inte slutfört byggnationen inom tidsramen.

Källa: Götene kommun.

När SVT Väst publicerade ett inslag om de billiga tomterna fick nyheten stor medial spridning – först regionalt och sedan nationellt. När Aftonbladet sedan lade ut en Tiktok-video om kampanjen blev nyheten viral även utanför Sverige, långt bort från tomterna i Västergötland.

– Vi såg en viral och medial snöboll börja rulla över jordklotet, och den blev bara större och större för varje dag som gick. Man kunde följa den först ner i hela Europa, sedan vidare till Asien, främst Indien och Pakistan. Och sen kan man säga att det kulminerade när CNN hörde av sig.

ANNONS

I Centrumhuset i centrala Götene är korridorerna tomma, såsom sig bör en fredagsförmiddag i juli, men om det inte vore för tomtkampanjens mediala genomslag hade inte heller Johan Månsson eller hans kollegor varit här i dag. De har fått avbryta och skjuta upp sina semestrar på grund av trycket från media och den massiva strömningen till mäklarbyrån som säljer tomterna.

Nyheten har bland annat plockats upp av CNBC, New York Post, Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine, Berliner Morgenpost, Forbes och Business Insider – samt flera indiska medier.

Kan bli budgivning istället

Precis innan det exploderade såldes ytterligare två tomter. Sedan fick kommunen in över tusen ansökningar på bara några dagar – och försäljningen fick pausas.

– Det blev omedelbart ohanterligt för oss, säger Johan Månsson.

Under fredagen medverkade Johan Månsson i en livesändning på CNN – en av de många internationella nyhetskanaler som plockat upp nyheten om de billiga tomterna i Götene kommun.
Under fredagen medverkade Johan Månsson i en livesändning på CNN – en av de många internationella nyhetskanaler som plockat upp nyheten om de billiga tomterna i Götene kommun. Bild: Henrik Jansson

För att sålla bland förfrågningarna arbetar kommunen nu med att förtydliga köpkraven och samtidigt diskutera om nya krav behöver tas fram innan försäljningen återupptas i början av augusti. Bland annat har man redan beslutat om ett krav på svenskt bankkonto.

– Om det är fler än en intressent på en tomt, vilket det sannolikt kommer att vara på flera stycken, kommer det att bli budgivning. Det här är ju tomter vi aldrig någonsin trodde att vi skulle få budgivning på.

ANNONS

Det roligaste med allt med det här är ju att det bygger stolthet hos Göteneborna.

Från början var tanken med kampanjen att locka barnfamiljer och andra unga personer till Götene, som precis som många andra småkommuner tampas med en åldrande befolkning. Kommunen har inte haft problem med avfolkning, men har inte heller varit en tillväxtkommun.

– Färre kommer att behöva försörja fler i framtiden, och vi känner att vi behöver agera. Dels för att klara av ekonomin i framtiden, alltså att få in mer skatteintäkter, men också för att säkra kompetensförsörjningen. Det gäller både för vår egen del, den offentliga verksamheten: vård, skola, omsorg, men också för vårt näringsliv.

Fakta: Kostnader som kan tillkomma

Bygglovsavgifter – omkring 30 000 kronor

Permanentbostad – mellan 20 000 och 40 000 kronor per kvadratmeter

Anslutningsavgifter för vatten och avlopp – omkring 170 000 kronor

El – omkring 40 000 kronor

Fiber – omkring 30 000 kronor

Anslutningsavgifter för vatten och avlopp ska betalas vid tillträdesdagen.

Källa: Götene kommun/Sambla

Götene kallas för en ”idyllic town”

I dag är flera av tomterna igenvuxna och fulla av sly, men till salu-skyltar i det höga gräset skvallrar om den pausade försäljningen. Strax utanför Götene centrum, i Lundsbrunn, finns två av kampanjtomterna bredvid varandra.

En grannkatt följer misstänksamt efter Johan Månsson när han promenerar längs med tomtgränserna och berättar om uppståndelsen kring försäljningen och det han själv kallar för ”det fantastiska vansinnet”.

Varför har just den här kampanjen har fångat hela världens intresse, tror du?

– Det är klart att det till stor del handlar om priset. Men det handlar nog också om den bild som har spridits om Götene som en vacker plats, rättmätigt om du frågar mig.

ANNONS

Och mycket riktigt beskrivs området med dubbla Unesco-utmärkelser som en dold pärla, inte minst i internationella medier. I sin rubrik kallar CNN Götene för en ”idyllic town”, en idyllisk stad, och i tyska medier framstår det som nästintill ofattbart att det vackra lilla samhället vid Vänern behöver ta till sådana medel för att locka nya invånare.

– Jag kan säga att det roligaste med allt med det här är ju att det har byggt, och bygger, stolthet hos Göteneborna. Hur osannolikt och hur konstigt det känns att säga det så har vi lyckats sätta Götene på världskartan, säger Johan Månsson.

Kommer slå ”brakrekord”

Tillbaka på kontoret i Centrumhuset i centrala Götene förbereder sig Johan Månsson för ytterligare en intervju – på fredagen skulle han vara med i en livesändning i CNN, som inte verkar ha några planer på att släppa nyheten om de billiga tomterna.

– Intervjun med CNN faller ju under kategorin ord som jag aldrig, aldrig någonsin trodde att jag skulle säga, säger han.

Samtidigt behöver han tillsammans med sina kollegor förbereda sig för att återuppta försäljningen i augusti.

– Det vore fullständigt osannolikt att vi inte skulle slå brakrekord i antal sålda tomter på kort tid. Det är ju naturligtvis så att en stor stor mängd av de tusentals ansökningar som har kommit in kommer gå att sålla bort. Men vi är helt övertygade om att det finns mängder av seriösa spekulanter kvar. Så vi laddar för ytterligare en våg nu.

ANNONS

LÄS MER:Madeleine och Johan köpte första virala tomten – på sin egen gata

LÄS MER:Här säljs tomter för 1 krona kvadratmetern

LÄS MER:I Robertsfors kan du köpa en strandtomt för en krona

LÄS MER:Undangömda tomterna i Majorna säljs för miljardbelopp

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS