GP-Sifo: Piratpartiet tar sig inte in

ANNONS
|

Det visar en Sifo-undersökning som GP låtit göra. Piratpartiet har tagit över rollen som uppstickare och kan närma sig ett mandat i Bryssel.

GP har simulerat ett valresultat utifrån att 43 procent av de röstberättigade säger att de skall rösta. Antalet röstberättigade i år är drygt sju miljoner. S skulle få 8 mandat, M får 5 och MP 2, medan FP, V och C får vardera ett.

Starkt uppåt för moderaterna och socialdemokraterna, men neråt för småpartierna. Vore det EU-val i dag skulle bara sex av de nuvarande åtta svenska partierna i parlamentet sitta kvar. Kristdemokraterna och Junilistan skulle båda tvingas lämna parlamentsbyggnaden.

ANNONS

-Det ser ut att bli storslam för de stora partierna. Så brukar det inte vara, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Fyra av tio säger att de ska rösta

Piratpartiet tar sig inte heller över fyraprocentsspärren, trots att sympatierna är stora hos unga väljare. Bland väljarna i åldrarna 18-29 år, uppger 8,4 procent att de skulle rösta på Piratpartiet. Ändå kan partiet agera bubblare i valet. Det mediala utrymmet och unga svenskars engagemang i Pirate Bay-rättegången, ligger till grund för opinionsläget, tror Henrik Oscarsson.

Sverigedemokraterna däremot, har inte fått något fäste i opinionen, enligt Sifos prognos.

Det är de stora partierna som ser ut att bli vinnarna. Moderaterna skulle få 27,6 procent mot partiets 18,3 procent i EU-valet 2004. Socialdemokraterna ökar med 10,7 procentenheter, till 35,3.

Vänsterpartiet minskar ordentligt, från 12,8 procent 2004 till 5,3 procent om det vore val i dag. Även Junilistan möts av en drastisk tillbakagång. I undersökningen får partiet endast 1,7 procent av väljarnas stöd.

Fyra av tio svenskar skulle gå till valurnorna, visar undersökningen.

-Det är fortfarande väldigt tidigt i valet. Mycket händer ända in i sista valveckan, säger Hernik Oscarsson.

Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

ANNONS