Kritik har riktats mot det kinesiska fast fashion-företaget Shein.
Kritik har riktats mot det kinesiska fast fashion-företaget Shein. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Greenpeace: Kläder från Shein innehåller farliga kemikalier

En ny studie som Greenpeace har publicerat visar att kläder från det kinesiska fast fashion-företaget Shein innehåller kemikalier som bryter mot EU:s regler och som är farliga.

ANNONS
LocationKina|
|

Kinesiska Shein har under de senaste åren klättrat om och värderats högre än både H&M och Zara tillsammans. Men företaget har fått en del kritik – bland annat för fabriksarbetarnas dåliga arbetsförhållanden.

En granskning som brittiska Channel 4 tidigare har gjort visar att anställda har en ledig dag i månaden och 18-timmars arbetspass. Om de gör ett enda misstag kan det kosta två tredjedelar av dagslönen, enligt granskningen.

Nu har kritik återigen riktats mot Shein. Greenpeace har nyligen publicerat en studie som visar att produkter från företaget innehåller både farliga och olagliga kemikalier.

”Ännu värre är att företaget, som har sitt huvudkontor i Nanjing, Kina, bryter mot EU:s miljöbestämmelser om kemikalier och riskerar hälsan för både konsumenterna och arbetarna hos de leverantörer som tillverkar produkterna, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Finns risk för en cocktaileffekt”

Resultatet från studien visade att 15 procent av de 47 produkterna som Greenpeace beställde hem innehöll olagliga kemikalier. Och 32 procent innehöll farliga kemikalier som har väckt oro bland experter.

Mads Reinholdt, direktör på det danska Konsumentrådet Tænk, är en av de som har kommenterat uppgifterna i en intervju med TV2.

– Det här är vi självklart mycket bekymrade över, också för att det är en väldigt populär webbshop bland unga. När det finns många olika kemikalier finns det risk för en cocktaileffekt, som bland annat kan påverka fertiliteten och öka risken för allergier, säger Reinholdt till TV2.

Enligt Greenpeace hittades bland annat höga halter av ftalater och formaldehyd i skor och i en barnklänning. Mängden kemikalier ska ha överstigit den koncentration som tillåts i EU.

Skyldiga att följa EU:s regler

I en intervju med Aftonbladet berättar Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen, att företag så som Wish och Shein inte alltid följer reglerna.

EU:s regler om gränsvärden för kemikalier gäller även för importerade produkter.

– De är skyldiga att följa EU:s lagstiftning, men det är klart att det är ett problem. Man ska vara medveten om att det alltid är en risk att handla kläder på nätet från butiker som inte är från Europa, säger han till tidningen.

ANNONS

På frågan om det hjälper att tvätta kläderna svarar han:

– När det gäller formaldehyd hjälper det absolut. Men beroende på hur det sitter fast i kläderna kan det släppa senare också. Det är den gruppen av kemikalier som är ett problem rent allmänt i kläder. När det gäller ftalater behövs det i allmänhet mycket högre halter för att det ska påverka kroppen.

Vad är ftalater och formaldehyd

Ftalater:

Ftalater används för att göra plaster och gummi mjukt och smidigt. Det finns bland annat i trädgårdsslangar, leksaker, tryck på kläder, tapeter, byggmaterial och kosmetika.

Enligt Svanen.se är inte alla ftalater farliga, men vissa kan vara hormonstörande, och kan göra det svårare att få barn.

Formaldehyd:

Formaldehyd är en kemikalie som används som utgångsmaterial i flera industriprocesser, exempelvis vid tillverkning av trä- och pappersprodukter samt olika platser. Det används också som desinfektionsmedel och konserveringsmedel.

National Toxicology Program i USA och det internationella cancerforskningsinstitutet IARC har klassat Formaldehyd som cancerframkallande. Det är också allergiframkallande vid hudkontakt och kan orsaka allergiskt kontakteksem.

Källa: Svanen.se och Karolinska Institutet.

ANNONS