Gudrun Sjödén: ”Vem tusan vill vara arbetsgivare i dag?”

I en granskning av Expressen vittnade anställda på Gudrun Sjödén om hot, trakasserier och mobbning, och grundaren avgick som vd för klädföretaget. I en intervju med tidningen berättar hon nu om hur hon ser på den massiva kritik som riktats mot henne.
– Arbetstagarna har en väldig makt och kan i anonyma medarbetarundersökningar få uttrycka vad man vill. Vem tusan vill vara arbetsgivare i dag? säger Gudrun Sjödén till Expressen.

ANNONS
|

Det var i april som Expressen granskade klädföretaget Gudrun Sjödén, som är en av Sveriges största modeexportörer. I granskningen anklagade ett 20-tal nuvarande och tidigare anställda företagets ledning för hot, mobbning, kränkningar och rasism.

Arbetsmiljöverket krävde att företaget skulle ta in extern hjälp kring arbetsmiljön. I augusti genomfördes en medarbetarundersökning vars resultat i hög grad bidragit till att grundaren Gudrun Sjödén valt att lämna landet och uppdraget som designchef.

I ett avskedsbrev skickat till bolagets ledning och vissa medarbetare skriver hon att hon byggt upp företaget i nära 50 år, har 400 medarbetare ”och nu får jag detta dråpslag via en medarbetarundersökning”.

ANNONS

Ifrågasätter metodiken i undersökningen

Gudrun Sjödén är också kritisk till metodiken i medarbetarundersökningen och menar att den är ”styrd mot att medarbetaren ska svara negativt”.

Expressen frågar henne vad hon säger om att de över 100 kommentarerna som kommit i hennes designteam är väldigt kritiska varpå Sjödén svarar:

– Det är för att de 49 frågorna handlar om arbetstider, återhämtning, semester och sådant som personalen kan ha synpunkter på. Det var bara sådant där arbetsmiljörelaterat och handlade inte om värden som kreativitet och inspiration.

Hon säger också att hon kommer att sitta kvar som styrelseordförande i bolaget som omsätter nära en miljard kronor.

– Jag kommer inte att sitta sysslolös, men jag kommer nog att frilansa för företaget i ganska liten omfattning. När människor runt mig är kritiska kan de prova själva. Jag har sagt till dem i min grupp att nu får ni själva prova saker och ta risken att kunden inte tyckte om det eller att det blev jättesvårt att tillverka, säger Sjödén till Expressen.

Sjödén: ”Vem tusan vill vara arbetsgivare i dag?”

Sjödén berättar vidare att hon varit väldigt ledsen och försökt hålla sig borta från sitt hem. Hon hoppas att ”de glada tillropen” från nära 500 000 kunder får bli sista ordet.

Om det är något mer hon vill framhålla svarar Gudrun Sjödén:

ANNONS

– Vem tusan vill vara arbetsgivare i dag? När det finns så mycket regler, detaljer kring hur det ska vara? (...) Anställda har väldigt mycket makt i Sverige. Det är las, MBL ... (lagar om anställningsskydd och medbestämmande) Arbetstagarna har en väldig makt och kan i anonyma medarbetarundersökningar få uttrycka vad man vill.

Enligt Expressen ska Arbetsmiljöverket göra ett nytt besök på företagets huvudkontor den 3 november för att följa upp myndighetens fyra krav ställda efter inspektionen. Det handlar bland annat om att företaget ska förebygga kränkande särbehandling och ta in extern hjälp kring arbetsmiljön.

LÄS MER:Gudrun Sjödén avgår efter granskning – lämnar landet

LÄS MER:Modevärlden går samman – satsar på svensk ull

LÄS MER:Tunga chefer lämnar NA-KD

LÄS MER:Kvinnlig anställd blev instängd i frysrummet på västsvensk butik

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS