Göteborgsadvokaten Marek Zrojewski ska reda ut AT:s krisande ekonomi.
Göteborgsadvokaten Marek Zrojewski ska reda ut AT:s krisande ekonomi. Bild: Catharina Fyrberg

Han utreder AT:s konkurs – målet är att tidningen ska leva vidare

Göteborgsadvokaten Marek Zdrojewski har utsetts att utreda Alingsås Tidnings konkurs – den andre förvaltaren på kort tid. På torsdagen träffade han personalen för att få och ge en bild av det krisande företaget.

ANNONS
|

Inledningsvis förordnade Alingsås tingsrätt advokat Björn Svensson som konkursförvaltare.

Från ägarfamiljens sida ansågs han dock som jävig, bland annat för att ha representerat en intressent i den rekonstruktion som för några år sedan gjordes av WK-koncernen, som ägt Alingsås Tidning i många år. Efter anklagelsen valde Svensson på torsdagen att "omgående entledigas som konkursförvaltare."

Tidigt i processen

I stället gick uppdraget till Marek Zrojewski, advokat i Göteborg.

– Det är väldigt tidigt i processen. Nu handlar det om att skaffa en helhetsbild av företaget. Jag behöver förstå verksamheten och ta del av produktionsprocessen för att kunna dra slutsatser om vilken påverkan konkursen får. Givetvis måste jag också ha en tydlig bild av ekonomin, som vilka skulder och tillgångar som finns, säger han.

ANNONS

I den fortsatta processen handlar det också om att kartlägga möjliga köpare till tidningen.

– Som jag förstått det kan det finnas olika intressenter, den delen måste jag också bringa klarhet i, säger Marek Zdrojewski.

LÄS MER:Alingsås Tidning begärs i konkurs

Vad som händer Alingsås Tidning efter konkursen är oklart. Intressenter finns.
Vad som händer Alingsås Tidning efter konkursen är oklart. Intressenter finns. Bild: Anders Ylander

Stampen Media intresserat

Tydligast hittills har Stampen Media, där GP ingår, varit. Vd Johan Hansson konstaterade på onsdagen:

– Vi på Stampen Media är mycket intresserade av att Alingsås Tidning kan fortsätta att ges ut. Jag kommer så fort som möjligt att ta kontakt med konkursförvaltaren och se om vi kan komma till en lösning.

På torsdagseftermiddagen kom Marek Zdrojewski till tidningshuset i Alingsås för att träffa personalen som fortfarande har arbetsplikt.

– Vi har förståelse för att han fick uppdraget sent och att han inte har hunnit sätta sig in i alla detaljer. Men vi fick ändå en bra och tydlig genomgång som kändes positiv, säger Marcus Löfström, ordförande i journalistklubben på Alingsås Tidning.

Marcus Löfström, journalistklubbens ordförande, hoppas på att Alingsås Tidning ska leva vidare och välkomnar seriösa spekulanter.
Marcus Löfström, journalistklubbens ordförande, hoppas på att Alingsås Tidning ska leva vidare och välkomnar seriösa spekulanter. Bild: Anders Ylander

Enligt Löfström är konkursförvaltarens mål att försöka få tidningen att leva vidare.

– Om jag förstått det hela rätt behöver den processen och kontakten med spekulanter gå ganska snabbt, säger han.

ANNONS