Här är länderna med billig och dyr öl

Hängt på Avenyn och svurit över ölpriserna? Ja, Sverige är ett dyrt land att dricka öl i. Det finns betydligt billigare – men du får inte bekymra dig alltför mycket om geopolitik och mänskliga rättigheter om du väljer dina resmål efter ölpriserna.

ANNONS
|

Även om vädret just nu varit rätt ostadigt, är sommarsemestern en tid då många konsumerar öl på krogen eller hemma – i synnerhet i samband med sommarens olika sportevenemang. Men Sverige är knappast ett billigt land när det gäller ölkonsumtion, tvärtom.

När GP i våras listade 101 krogar i Göteborg efter ölpriser landade snittpriset för 0,4 liter öl – en stor stark – 63 kronor. I många länder är det i stället en pint som är måttet man utgår från, vilket är över en halvliter enligt det brittiska måttet. Sajten Numbeo, som utgår från såväl officiell statistik som användargenererad data och som även citeras i brittisk branschpress listar vad 0,5 liter öl kostar i 89 länder.

ANNONS

Två muslimska länder i toppen

Och det är ingen uppmuntrande läsning ur ett nordiskt perspektiv. Såväl Sverige, som Norge, Finland och Danmark är med i tio topp över dyraste länderna att dricka öl på pubar eller restauranger. Allra dyrast är det i Förenade Arabemiraten med ett pris på drygt 115 kronor för att svinga en bägare på en pub för de utlänningar och turister som dricker alkohol. Tvåa är Oman med ett pris på 110 kronor för en halvliter öl. Trea är Norge med drygt 98 kronor och därefter följer Israel, Schweiz, Finland, Singapore, Danmark, Sverige och Australien med priserna mellan 87 och 73 kronor. Snittpriset i Sverige anges till 75 kronor.

I andra änden förekommer länder där priserna är betydligt lägre, mellan 10 och 15 kronor för en stor bägare med öl. Allra billigast är Kina med drygt 10 kronor. Därefter följer Ukraina, Uzbekistan, Vietnam, Filippinerna, Belarus, Kazakstan, Colombia, Azerbajdzjan och Algeriet.

Vill man i stället gå på myndigheters statistik över vad det kostar att köpa en halvliter öl i respektive land, gjorde Världshälsoorganisationen WHO en större undersökning för sex år sedan med statistik från 168 länder. Det var innan såväl pandemin, som inflationskrisen. Dyraste landet då var Sydkorea med ett pris för en halvliter öl på 88 kronor följt av Norge, Qatar, Israel, Djibouti, Singapore, Förenade Arabemiraten, Sverige, Danmark och Frankrike. Även här slås det fast att de nordiska länderna är dyra.

ANNONS

Skurkstater – med billig öl

Billigast ölpriserna hittar man i länder där flera också har mycket tveksamma statsskick. Billigast enligt WHO är Tadzjikistan med ett pris på 3:70 kronor för en halvliter öl, därefter följer Bhutan, Burundi, Madagaskar, Myanmar, Nordkorea, Rwanda, Etiopien, Kongo och Panama. Priserna varierar från 3:70 till 5:50 kronor för en halvliter öl i denna statistik. Med tanke på vilken typ av regimer de här länderna har är det högst tveksamt att listan skulle användas som guide ur ett turistperspektiv – men man kan notera att priset på en halvliter öl enligt WHO-statistiken är drygt 18 gånger högre i Sydkorea än i den diktatoriska grannen Nordkorea. Ölpriserna speglar allmänt prisnivåer i länderna och samtidigt ekonomiska utvecklingsnivåer, vilket i sin tur kan ha kopplingar till politisk utveckling i länderna.

Sedan kan man tillägga att den svaga svenska kronan gjort det dyrare att resa och konsumera var än man befinner sig i världen.

Vill man i stället titta på städer där det också är lite mer sannolikt att svenskar reser till så har Deutsche Bank listat ölpriser i en rad världsstäder i en undersökning för ett några år sedan. Dyraste städerna var då Dubai, Oslo, Hongkong, Singapore och Zürich med priser från 107 till 69 kronor. Och billigast var det i Manila, Prag, Johannesburg, Mexiko city och Kapstaden där en stor stark kostade från drygt 13 kronor till drygt 23 kronor.

ANNONS

LÄS MER:Så mycket kostar en öl – på 101 krogar i Göteborg

LÄS MER:Engelsk finalfest väntar: Miljontals fler öl

LÄS MER:15 goda öl på Systembolaget för sommarens alla tillfällen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS