Anders Davisson (anställd via exjobb) visar vindsimulation för Roger Blom i mitten. I bakgrunden Robert Lillacka tv och Patrik Sandvik th (även han anställd efter exjobb).
Anders Davisson (anställd via exjobb) visar vindsimulation för Roger Blom i mitten. I bakgrunden Robert Lillacka tv och Patrik Sandvik th (även han anställd efter exjobb).

Här kan exjobbet leda till fast anställning

ANNONS
|

– De får lika bra stöttning som nyanställda, de får handledning av våra mest seniora medarbetare, plus att de får tillgång till företagets datorresurser, säger vd:n Roger Blom.

På Mölndalsvägen, strax bakom Liseberg, har FS Dynamics sitt huvudkontor. I en kombination av små kontorslandskap och enskilda kontorsrum sitter, eller står, medarbetarna bakom datorskärmar.

FS Dynamics är ett konsultföretag specialiserat på tekniska beräkningar och simuleringar.

– Vi kombinerar kraftfulla datorer, fysik och matematik med ingenjörskunnande för att stödja produktutveckling åt våra kunder, säger Roger Blom, vd och en av företagets fyra grundare.

I stället för att kunden bygger en prototyp och testar hållfasthet eller egenskaper gör FS Dynamics en modell i datorn och simulerar testerna.

ANNONS

Cirka 70 procent av omsättningen kommer från stora välkända industriföretag.

– Vi är störst i Skandinavien i vår nisch och med vårt fokus. Men vi är tillräckligt små för att ha en entreprenörsanda i företaget, säger Roger Blom.

De flesta anställda är maskiningenjörer, tekniska fysiker eller kemiingenjörer med examen inriktad mot teknisk beräkning. Cirka 25 procent är disputerade. Genomsnittsåldern är 32 år, med i medeltal sju års erfarenhet i företaget. Strax under 25 procent av ingenjörerna är kvinnor.

– Vi har jobbat på att rekrytera kvinnor, det blir bättre dynamik i arbetsgrupperna med ett antal kvinnor i gruppen och inte bara en eller ett par ensamma tjejer, säger Roger Blom.

En annan medveten policy är att FS Dynamics har cirka 40 procent av medarbetarna inne på det egna kontoret.

– På kontoret finns hela tiden en kärna erfarna medarbetare som står för kvalitetssäkring. Det ger anställda en väldigt bra möjlighet till utveckling, säger avdelningschefen Robert Lillbacka.

Ytterligare en medveten strategi är att företaget rekryterar kontinuerligt.

– Att vi har så många som jobbar inne på kontoret gör att vi har möjlighet att anställa kontinuerligt när det finns bra folk att anställa. Nyanställda kan då utvecklas genom att arbeta med flera mindre uppdrag med stor variation. Det är en viktig del i vår filosofi, säger Roger Blom.

ANNONS

Företaget rekryterar via annonsering, via kontakter, och inte minst genom att bearbeta ingenjörsstudenter. Medarbetare håller föreläsningar, tar fram projektuppgifter och träffar studenter på arbetsmarknadsdagar.

– Vi jobbar stenhårt på att se attraktiva ut för dem som pluggar, vi vill rekrytera de bästa ingenjörerna, säger Robert Lillbacka.

Ett av de vanligaste sätten att rekrytera nyutexaminerade är genom examensarbeten.

– Vi har en grupp på företaget som varje år skapar ett antal exjobb som är kopplade till slutkund och som vi presenterar på exjobbsträffar och på hemsidan, säger Roger Blom.

Företaget har en uttalad målsättning att exjobbarna ska stanna kvar i företaget.

– De får lika bra stöttning som nyanställda, de får handledning av våra mest seniora medarbetare, plus att de får tillgång till företagets datorresurser. På det sättet bygger vi personer med mycket attraktiv kompetens, säger Roger Blom.

FS Dynamics brukar ha sex till tio exjobbare per år och nästan alla har fått arbete på företaget. Cirka en tredjedel av de anställda har kommit in på detta vis.

Två av de som anställts i år via exjobb berättar hur det gick till.

– Jag träffade FS Dynamics på en arbetsmarknadsdag i Lund, och sedan hittade jag ett exjobb på deras hemsida, svårare var det inte, säger Anders Danielsson som är beräkningsingenjör från Lunds tekniska högskola.

ANNONS

– Robban (Lillbacka) höll i en extern presentation på en kurs och sedan haffade jag honom efteråt, säger Patrik Sandvik, också beräkningsingenjör men med examen från Chalmers.

Att anställa och bli anställd via exjobb är ett win-win-arrangemang.

– Det är ett jättebra sätt att få jobb och det är bra också för företaget att vi får känna på varandra, säger Anders Danielsson.

ANNONS