Fem personer har bekräftats omkomna i måndagens arbetsplatsolycka i Sundbyberg utanför Stockholm då en bygghiss rasade 20 meter.
Fem personer har bekräftats omkomna i måndagens arbetsplatsolycka i Sundbyberg utanför Stockholm då en bygghiss rasade 20 meter. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hisstillverkaren Alimaks vd efter dödsolyckan: ”Vi är bedrövade”

Fem personer är döda efter att en hiss rasat 20 meter vid byggarbetsplats. Hisstillverkaren Alimak försöker nu ta reda på hur olyckan skett.
– Vi är bedrövade över det inträffade, säger Alimaks vd Ole Kristian Jødahl.

ANNONS
|

Det var på måndagen som olyckan inträffade i Sundbyberg. På en byggarbetsplats i området Ursvik rasade hissen med flera personer i. Tidigt stod det klart att personer skadats allvarligt och under tisdagen meddelades det att fem personer mist livet.

När GP pratar med hisstillverkaren Alimak groups vd Ole Kristian Jødahl på tisdagen har ett drygt dygn gått sedan olyckan inträffade.

– Vi är bedrövade över det inträffade. Detta är en djupt tragisk och ofattbar händelse för oss och våra tankar går självklart till de som är drabbade och deras familjer. En förfärlig händelse och olycka, säger han.

Vd:n om hissmodellen: Aldrig varit i någon olycka som det här

Ole Kristian Jødahl berättar att det första de gjorde efter ett de fick besked om olyckan under måndagen var att tillsätta en kris-stab och kalla in sina experter för att de skulle vara tillgängliga för myndigheterna och utredningen.

ANNONS
Ole Kristian Jødahl
Ole Kristian Jødahl Bild: Alimak Group

– De blev ombedda att vara på plats på olycksplatsen i dag och det är de nu. Det handlar om tre personer: en designer, en produktspecialist och en service- och underhållsspecialist. Vi bidrar så gott vi kan till myndigheterna så att vi kan få ett svar på vad som skett så fort som möjligt och säkerställa att detta aldrig sker igen.

Hissen ska inte tas ur bruk

Bygghissen som rasade är enligt Alimak en standardhiss och som används för att transportera passagerare och material på höjd. Hissen har tillverkats i tusental.

– Det är en hiss som vi har producerat i över 20 år och teknologin är väldigt väl utprövad och trygg i princip. Vi har sålt den i tusental över hela världen och den körs varje dag och har aldrig varit i någon incident eller olycka som det här tidigare.

Så i nuläget är det inget tal om att den ska tas ur bruk tillfälligt?

– Nej, vi har självklart gjort överväganden kring det men menar att det för tillfället inte finns något som talar för att vi ska ta den ur bruk. Men det vi understryker är att alltid när vi säljer de här maskinerna följer det med detaljerade beskrivningar om hur den ska monteras, hur den ska servas och hur den ska säkerhetskontrolleras dagligen.

ANNONS

Vad händer härnäst för er del?

– Det vi har fokus till att bidra på alla möjliga sett till att vi kan få ett svar på vad som skett så fort som möjligt.

LÄS MER:Hissdörr rasade från Karlatornet – från 31:a våningen

LÄS MER:Han slog larm om farligt villabygge – blev polisanmäld

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS