Efter helgens låga elpriser ökar priserna igen under måndagen. Arkivbild.
Efter helgens låga elpriser ökar priserna igen under måndagen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Högsta elpriset sedan mars – väntas bestå

Helgens rea är över – under måndagen rusade elpriset igen, till den högsta nivån sedan i mars. Och de höga nivåerna ser ut att hålla i sig under veckan, och även resten av året.

ANNONS

Priset stiger på måndagen till 2:37 kronor i södra Götaland (elområde 4) och nästan lika mycket i norra Götaland och Svealand (elområde 3). Det är den högsta dygnsnoteringen i elområde 4 sedan 15 mars, och i elområde 3 den högsta sedan 9 mars, enligt elbörsen Nordpool. I Norrland är uppgången betydligt lägre, till 39 öre/kWh.

Under enskilda morgontimmar, när förbrukningen är som högst, låg priset på måndagen i södra Sverige på över fem kronor per kWh, och ännu högre i Tyskland.

Värmebölja drar ström

Ökningen beror bland annat på vindsvagt väder med en liten elproduktion från vindkraften, och att skenande gaspriser trycker upp kostnaderna i bland annat Tyskland, vilket påverkar priserna i södra Sverige.

ANNONS

– Värmeböljan i stora delar av Europa håller uppe elförbrukningen när luftkonditioneringarna går för fullt, säger Björn Björnson, elanalytiker på elhandelsbolaget Godel.

På morgonen stod vindkraften för enbart runt två procent av den svenska elproduktionen, mot ett snitt runt 20 procent.

Och nu stiger även kolpriserna, sedan den tyska regeringen i helgen meddelat att de koleldade kraftverken bör vrida på effekten för att klara de lägre gasleveranserna från Ryssland. Bara under måndagen steg kolpriset med 7 till 8 procent, konstaterar Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsbolaget Bixia.

Fortsatt vindsvagt

Även resten av veckan pekar prognoserna på vindsvagt väder, framför allt på kontinenten men även i Sverige, vilket lär hålla priserna uppe fortsatt, enligt Björn Björnson. När Nordpool vid 13-tiden uppdaterar tisdagens noteringar visar det sig stämma rätt bra, priserna ligger kvar på ungefär samma nivå som under måndagen.

– Snittpriset till och med 20 juni ligger i elområde 4 på 138 öre per kWh, det är ungefär samma nivå som i maj. I elområde 3 får man backa tillbaka till mars, säger Björn Björnson.

Man kan tycka att elpriset mitt i sommaren, när förbrukningen är mindre, borde ligga på betydligt lägre nivåer, resonerar Björn Björnson. Men hopkopplingen med kablar till Europa gör det svenska elpriset allt känsligare för vad som händer på kontinenten. För närvarande är också en kärnkraftsreaktor avstängd för underhåll, vilket påverkar något.

ANNONS

Dyrt resten av året

Enligt Johan Sigvardsson pekar det mesta på att svenska konsumenter får fortsätta leva med den klart högre prisnivån resten av året. Terminshandeln med framtida elkontrakt ligger på runt en krona per kWh juli-augusti, och ännu högre, 1:44 kronor kvartal fyra, och det avser priset gemensamt för hela Norden. Det brukar betyda betydligt högre priser i Sydsverige.

Bland annat fortsatta låga vattennivåer för vattenkraften i södra Norge spelar in.

Under helgen var prisläget helt annorlunda. I lördags kostade elen 10 öre per kWh i Sveriges alla fyra elområden som genomsnitt över dygnet. Det är klart lägst i Europa, undantaget Nordnorge. Hyfsat blåsigt väder höll igång vindsnurrorna och bidrog till att pressa priset. Samtidigt är elpriset nästan alltid lägre på helgerna då förbrukningen är lägre.

Ovanpå spotpriset på Nordpool tillkommer elbolagens påslag, skatt och moms plus elnätsavgifter.

ANNONS